Natt til fredag ble de to nektet adgang til Israel på Ben Gurion flyplassen i Tel Aviv og sendt tilbake til Norge. De to, som var invitert til Israel av ungdomsorganisasjonen til det israelske Arbeiderpartiet, fikk vite at de var en sikkerhetsrisiko.

Israel beklager

I ettermiddag har den israelske ambassaden over Utenriksdepartementet beklaget at de to ble nektet adgang. Det melder TV2. Ambassaden vil medvirke til at de to får returnere snarest.

Oddbjørn Nesje, som er politisk rådgiver for finansbyråd Trond Tystad, forteller til Bergens Tidende at dette er et resultat av at den norske ambassaden i Israel har øvet press overfor israelske myndigheter.

— Vi regner med at vi kan reise ned igjen allerede søndag. Vi skulle gjerne ha reist allerede lørdag, men det lar seg ikke gjøre på grunn av Sabbaten ý den israelske helligdagen.

Bagasje i Israel

Nesje og Larsen var selv i kontakt med Israels ambassade fredag ettermiddag. Da var tonen en helt annen.

— Vi fikk ingen beklagelse. Vi fikk tvert i mot kritikk for våre politiske meninger. Jeg fikk nærmest inntrykk av at ambassadens pressetalskvinne forsvarte at vi ble nektet adgang til Israel, sier Nesje.

Han reiser til bagasjeløs videre til Bergen. Årsaken er at Nesjes og Larsens bagasje måtte gjennom en svært grundig sjekk i Israel, så grundig at den ikke kom med flyet de to ble sendt hjem med.

UTVIST: Oddbjørn Nesje (t.h) lar seg ikke utvise, men reiser tilbake til Israel. Arkivfoto: Knut Strand