• Hm, så det er sånn luftløken skal se ut, ja ... Bjørg Stamsø fikk flere enn én aha-opplevelser da hun i går grep sjansen til å besøke en åpen, privat økologisk hage.

ELISABETH LANGELAND MATRE

Lilla lavendelduft blandet med lukten av nystekte vafler møter oss idet vi runder hjørnet til Kari Bøckmanns hage i Fana.

Det er årets økologiske hagedag, og Kari er en av 80 hageeiere i landet som stiller seg og sin grønne, velstelte flekk til disposisjon for at andre økolog-entusiaster skal få inspirasjon og tips.

— Det er tredje året jeg gjør dette, så nå er det vel blitt en tradisjon, ja, sier den blide damen og tar nye fremmøtte med på en runde.

Spis en blomst

— Jeg er ikke så opptatt av at hagen skal være perfekt, så lenge jeg hygger meg her, sier Kari beskjedent. Fin nok for oss. Mer enn fin nok for oss.

Rabarbra, løk, mais, tomater, purpursolhatt, hestemynte, squash, svarte stikkelsbær, kjempenattlys og det meste strutter opp fra krukker og bed.

— Jeg planter flere og flere spiselige blomster, det synes jeg er artig, sier Kari og ber folk ta en bit av en gul en. Godt.

— Det mest imponerende er aspargeshekken der borte, smiler Therese von der Fehr, en av dagens hagegjester.

Vaffelrøre med elleve egg

To venninner går slalåm mellom bedene.

— Dette er blitt en årlig inspirasjonstur, sier Kristina Fliflet og tar en nærmere titt på luftløken. Ikke helt lik den hun har hjemme, for å si det sånn.

— Det er sånn det blir. Jeg går her og ser på hvordan squashplanten min kunne sett ut, humrer Fliflet.

— Vaflene var kjempegode, roper en smørblid dame fra terrassen.

— Takk, takk. Jeg tror det er elleve egg i røren, humrer Kari. Sånn går det når man har egne høns i hagen. Bringebærsyltetøyet er hjemmelaget, så klart.

— Her er kokt vann, det er bare å plukke blader fra de mynteplantene der, så har du en god kopp te, lokker Kari og peker mot en rekke planter som står fint i tønner.

Sånn vil vi også ha det. Til neste år, kanskje ...

SPISELIG: Denne er flott om natten, forteller Kari Bøckmann og peker på kjempenattlys-planten. Ikke bare fin, men spiselig også.<p/>FOTO: HELGE SUNDE
ANNERLEDES SØNDAGSTUR: Det strømmet jevnt på med folk til hagen til Kari Bøckmann i Fana i går. I forbindelse med den nasjonale økologiske hagedagen, var hun en av mange som stilte seg selv og hagen til disposisjon for å gi inspirasjon og tips til folk som klør i sine grønne fingre.<p/>FOTO: HELGE SUNDE