Ti-tolv jenter sitter rundt langbordet, som er dekket av gråpapir. Keramikkmaling på kafé er visst siste skrik når det gjelder utdrikkingslag. Hva sluttresultatet blir, er det ingen gitt å si på dette tidspunkt. Jentenes egen fantasi setter grenser. Men tungespissene står i munnvikene, og konsentrasjonen er på topp.

Gøy å male

Den eiendommelige seansen finner sted i Marken, i en forholdsvis nystartet café som kaller seg «glazedandamused». Etter litt prøving og feiling bestemmer vi oss for at dette må være engelsk, sammensatt av tre ord, og bety noe sånt som at det er gøy å male keramikk.

— Og det er nettopp det som er meningen. Å dekorere keramikk er en fin sosial aktivitet som flere mennesker kan gjøre sammen, samtidig som man får utløp for sine kreative evner, forklarer innehaveren av kafeen, Kari Keyser.

Og det er nok å ta av. På ene langveggen er det flerfoldige meter med pent stablet hvit keramikk, store og små fat, kopper, figurer, skåler, ja til og med store og fete sparegriser.

— Vi importerer det fra Italia, og det er keramikk av god kvalitet.

Alt er priset, og i utgangspunktet kan det synes dyrt med 260 kroner for et fat litt større enn en middagstallerken.

— Men prisen inkluderer alt du trenger til dekoreringen, maling, sjablonger og annet utstyr. Og brenningen er også inkludert i prisen, opplyser Kari Keyser.

Nokså nytt

Glazedandamused kan kanskje på norsk enklest oversettes med keramikk-kafé. I Norge er dette et nokså nytt påfunn, men det finnes allerede to slike kafeer i Oslo.

Kafeen er lett synlig fra gaten. Nybrent keramikk står utstilt i vinduet. Det som kundene lager, står utstilt noen dager før de henter det.

— Jeg startet her for ca. en måned siden, og det har gått ganske bra så langt. Vi satser en del på grupper, og har tro på at mange kan finne dette attraktivt nå når det nærmer seg jul. Her kan det jo lages helt originale og enestående julegaver, sier Keyser.

Hun håper at hun også får innvilget skjenkerett, i hvert fall for sluttete lag.

FARGERIKT: På keramikk-kafeen i Marken er det bare å slippe fantasien løs. Fra v. Anne-Grethe Gjerdevik, Solveig Dale Midtun og Irene Løvoll. Det dekorerte fatet i forgrunnen er ferdig brent.<br/>Foto: ODDLEIV APNESETH