«Jeg kan huske da jeg var liten, at jeg prøvde å få mamma til å love meg at hun aldri skulle dø.»

Slik begynner dokumentaren «Mamma», som bt.no presenterer i dag. BTs journalist Charlotte Helleland har filmet sin dødssyke mors kamp mot kreften gjennom flere år.

Her kan du se filmen.

— Det var et vanskelig valg å ta - fordi det var min egen mor, og fordi sykdommen var så alvorlig, sier Helleland.

Med døden i familien

Som journalist og dokumentarfilmskaper opplevde hun det som merkelig å plutselig leve med døden tett innpå seg i familien.

— Jeg hadde et behov for å fortelle og formidle noe rundt det.

En vinterdag i 2003 samlet Hazel Mary Loxley Helleland sin familie, og fortalte at hun hadde fått benmargskreft - en av få kreftformer man ikke kan bli frisk av. Brått besto hverdagen av sykdom og cellegift.

— Det føltes rart å skulle filme det, ettersom kreften var noe vi ikke ønsket å fokusere på. Samtidig syntes jeg vi i familien klarte oss veldig bra, til tross for den vanskelige situasjonen. Mye takket være mamma og hennes uforståelige evne til å stå på og se fremover, sier Helleland.

Lot seg ikke knekke

Høsten 2006 bestemte hun seg for å filme livet med sykdommen.

— Vi visste at det ikke kom til å gå bra, men for mamma var det ikke naturlig å fokusere på de dårlige utsiktene. Hun ville prøve de mulighetene som fantes, og få mest mulig ut av dagene og livet. Hun lot seg ikke knekke, sier Helleland.

«Det skulle jeg så gjerne ha lovet deg, svarte hun, men det kan jeg ikke.»

Hazel Mary Loxley Helleland døde 3. august 2008. Hun ble 65 år.

Vegar Valde