— NORSKE FORSTEDER er fraværets steder. Innbyggerne går bare ut av husene sine når de skal jogge eller begraves.

Skribent Vetle Lid Larssen høstet latter blant 220 planleggere, næringslivsfolk og politikere på byutviklingskonferansen i går. Nevøen til ordførerkandidat Trude Drevland var hentet fra urbane Oslo for å snakke om byen og sitt år som ufrivillig borger av Bergen.

Larssen falt pladask for sin nye hjemby. Fra Krybbesmauet kunne han nå alle offentlige tilbud og nødvendige butikker i løpet av åtte minutters gange. Bergen er som Roma eller Krakow, mens norske byer flest minner mer om Uddevalla eller Los Angeles, smisket Larssen.

Hvis tipp-tipp-tipp-oldefar var Johan Nordahl Brun, biskopen som skrev bergenssangen.

DEN POLITISKE utfordringen er at de færreste bergensere har krybbe i Krybbesmauet. De bor i Kyrkjebyrkjeland, Saksarlia og Flaktveitrinden, og der må det motorkraft til for å gjøre ærender.

Både planleggere og byråd Lisbeth Iversen snakket varmt om fortetting i går. Målet er å hindre «urban sprawl», som oppstår når en by tilsynelatende uten styring brer seg ut i landskapet. Resultatet er områder som er verken by eller land.

SLIKT SKAPER BILTRAFIKK og gjør det nær umulig å lage et kollektivsystem som kan fungere. Boligfelt på hver haug gir ikke passasjerer til bussene langs hovedveien nede i dalen.

Planleggerne fra Oslo som utarbeidet Bergen kommunes nye handelsanalyse, var overrasket over hvor utspredt Bergen i realiteten er. De mener at byen er Norges svar på Los Angeles, ikke Roma. Justerer vi litt for klima, er vi nær Vetle Lid Larssens Uddevalla-mareritt. Å endre disse strukturene synes uoverkommelig.

IKKE ALLE KAN bo i sentrum. Og slett ikke alle vil bo der. I 2020 vil det være 200.000 innbyggere utenfor indre by i Bergen. Politikerne håper flere av dem vil jobbe, handle, gå på kino, ta en øl og trives i sin egen bydel. Ikke bare jogge og dø.