• Denne båten er så godt som ferdig. Båtbyggjar Vidar Eide (99) i Strandebarm står i verkstaden sin og oljar Strandebarmaren han har arbeidd med i vinter.

— Eg blir 100 år 3. juli, men det blir vel til at eg byrjar på ein ny når denne er ferdig. Det er veldig kjekt å ha eit arbeid å gå til, fortel båtbyggjaren.

Kor mange båtar han har bygd sidan han kom skikkeleg i gang som ung gut veit han ikkje, men det er mange.

— Eg kom vel i lære nokså like etter at eg vart fødd, seier Vidar Eide, og flirer.

— Under krigen, den andre, rekna me omkring 100 timar på ein båt. No når eg er vorten så gammal går det gjerne litt seinare. På den andre sida er reiskapen mykje betre no så det går vel mykje opp i opp. Det verkar lenge å tenkja seg 100 år fram, men kor det er vorte av dei 100 åra som har gått veit eg sanneleg ikkje.

— Far min var forresten nøye med å skriva ned i bøker alt om båtane som blei bygde her hos oss. Han skreiv andre ting òg. Eg såg nett at han hadde ført opp at det kosta fem kroner til jordmor og forskjellige småting då eg vart fødd.

— Eg har det i meg at eg skal byggja til eg vert 100 år. Det har no liksom gått litt prestisje i akkurat det, seier Eide.

— Vert eg ikkje ferdig, kan nok son min, Jacob, fullføra den tenkjer eg. Kvar dag kan verta den siste veit du.

— Før i tida var båtbygging stor industri her i bygda. Men no er eg den siste trur eg. Det siste året har eg ikkje seld båtar heller. Folk vil vel ha plast. Men ein ting er sikkert, og det er at skal du ro, så må det vera trebåt. Det er det einaste som duger.

— Me har bygd båtar i fire generasjonar her på garden. Det veit eg sikkert. Truleg var det båtbyggjarar lenge før det òg her.

— Eg er oppteken av framtida, det er så trist å sjå alle gardane som ligg brakk. Under krigen kom det ein kar roande hit til oss, han fekk med seg 100 kilo potet frå garden. Det blei dyrka på kvar ein jordlapp. I dag trur eg ikkje det er ein einaste potetåker å oppdriva i heile bygda her. Dei unge trur at alt kan ordnast med eit plastkort.