Episoden skjedde søndag og datteren Astrid Nordpoll er forferdet over hendelsen.

— Dette kunne gått helt galt, sier hun.

Astrid Nordpoll vil absolutt ikke laste de ansatte for den skremmende episoden.

- Lav bemanning

— De ansatte står på det de kan. Jeg har selv sett hvor travelt de har det. Men det er den lave bemanningen som er årsak til at slikt kan skje. Det er altfor få ansatte på sjukeheimen, sier hun.

Jakobine Reikerås var i går kveld fortsatt preget av hendelsen.- De satte meg ned og så sprang de. Jeg fikk så ondt i brystet, hvisker hun frem. Hun er nå veldig påpasselig på at hun til enhver tid skal kunne nå alarmen.

Astrid Nordpoll fikk først vite om hendelsen mandag. Da var moren så medtatt at hun var sengeliggende hele dagen. Hun klarte ikke å stå opp. Tirsdag var hun oppe litt på formiddagen, men ble lagt i sengen igjen. Da datteren besøkte henne på ettermiddagen fikk hun moren opp igjen og trillet henne rundt på sjukeimen i rullestolen hun sitter i.

Bebreider seg selv

— Jeg bebreider meg selv for det som skjedde, sier Astrid Nordpoll. Hun har besøkt moren på sjukeheimen så godt som hver dag i hele sommer. Men akkurat søndag, siste feriedag, tenkte hun at hun kunne ta en tur i stedet.

— Da jeg kom hjem igjen ved 20-tiden søndag ringte jeg til sjukeheimen og spurte hvordan det stod til med mor. Jeg fikk opplyst at de synes det gikk bra med henne.

— For oss pårørende er den lave bemanningen på sjukeheimen helt forferdelig, sier Astrid Nordpoll.

Jakobine Reikerås har vært beboer på Knarvik sjukeheim i ett år. Før det bodde hun i en omsorgsbolig i fire år.

— Jeg kjenner meg ikke mer trygg for mor nå enn da hun var i omsorgsbolig og jeg føler at jeg må følge opp hele tiden, sier datteren.

- Politikerne på banen

Astrid Nordpoll sier at hun føler at de ansatte på sjukeheimen forstår hennes reaksjon og føler med henne. Men det er ikke noe de kan gjøre med bemanningssituasjonen. Her må nok politikerne på banen. Det som kanskje må til er at noen politikere får noen av sine nærmeste på sjukeheim slik at de kan få innsikt i situasjonen, sier Astrid Nordpoll. Hun sier at hun ikke er alene om å være i denne situasjonen.

— Når jeg ser hvor mye tid mange pårørende bruker for å følge opp en av sine nærmeste på sjukeheim, så føler jeg at dette er en heltidsjobb, sier hun.

Rådmann Øistein E. Søvik i Lindås kommune sier at bemanningen på Knarvik sjukeheim skal være betryggende innenfor de normer som gjelder og at den er det. Han kjenner ikke til denne episoden, men vil undersøke saken nærmer.

— Slike ting skal ikke skje, men menneskelig svikt skjer likevel. Om sommeren er bemanningen på sjukeheimen vikarpreget på grunn av ferieavvikling. Helse og omsorg er et prioritert område for kommunen og i trange budsjettsituasjoner kutter vi andre steder, sier rådmann Øistein E. Søvik i Lindås kommune.

FORFERDET: Jakobine Reikerås (93) og datteren Astrid Nordpoll er begge forferdet over hendelsen på Knarvik sjukeheim søndag.
Odd Mehus