På Skaganeset industriområde på Skogsvåg på Sotra har en 90 meter høy gittermast rast ned over en industrihall. Ulykken skjedde da stormen herjet Vestlandet i går kveld — selv om kranen er laget for å tåle slike vindstyrker.

— Dette er foreløpig et mysterium for oss, sier Vidar Vangen, daglig leder i firmaet Merdslippen AS.

Kranen var ikke bruk da ulykken skjedde. Vangen sier at kranen raste den veien den kunne gjøre minst skade, over industrihallen på nabotomten.

— Til alt hell ble ingen personer skadet. Når det først skjedde, var vi heldige med tidspunktet, sier Vangen.

Skulle tålt vinden

Han tror stormen må ha vært medvirkende til at gittermasten raste ned.

— Men sånn vind som det var i går kveld skal ikke representere noen fare for en slik kran. Vi har hatt kranen stående der ute i mye hardere vind uten at det har medført noe som helst, og er veldig overrasket over det som har skjedd, sier Vangen.

kran2.jpg
2211-TIPSER
kran3.jpg
2211-TIPSER

Han har kontaktet forsikringsselskapet og leverandøren.

— På værmeldingen i går var det meldt 14-15 sekundmeter vind i området. Og da jeg kjørte over Sotrabroen i går, rett etter å ha fått beskjed, viste måleren 20 meter per sekund. Det er ikke vindstyrker som skal være noen fare for en sånn kran.

De materielle skadene er betydelige.

— Heisekranen koster rundt 15 millioner. Nabohallen kanskje halvannen millioner kroner, sier Vangen.

Merdslippen på Skageneset industriområde tilbyr tjenester og produkter til havbruksnæringen, og har de siste tiåret hovedsakelig drevet med vedlikehold og oppgraderingen av fiskeoppdrettsanlegg av stål. Inne på området ligger det også et asfaltverk.

To stengte veier

Bergen kommunes vaktsentral melder at stormen i går har ført til en rekke veltede trær. To veier er stengt lørdag formiddag, opplyser Kari Sørensen ved vaktsentralen.

— I Geithusveien på Hjellestad er et stykke av veien stengt på grunn av steiner som rast ut og ledninger som ligger over veien. Vi venter på BKK, som må opp og se på det. Nøttveitveien på Nesttun er også stengt på grunn av trær og ledninger som har rast. Der har vi folk på stedet, sier Sørensen.

Ellers i Bergen ligger en god del veltede trær rundt omkring, men disse er stort sett en sak for BKK og Telenor, forteller hun.

— Det har vært en del, og veldig ofte er det ledningene som blir tatt, sier Sørensen.