Mens Aksel Eliassen (90) spiste middag tirsdag kveld, begynte plutselig røykvarsleren å ule fra kjelleren. 90-åringen er dårlig til bens, men med en stokk i hver hånd tok han seg frem til ilden.

— Da jeg kom ned i kjelleren sto flammene i full fyr rundt hele vaskemaskinen, forteller Eliassen.

Den snartenkte 90-åringen var rask til å kaste to bøtter med vann over maskinen. Da var den gamle vaskemaskinen allerede totalskadet.

— At han klarte å slukke brannen alene er helt utrolig, sier Lars Angell, takstmann i Vesta. I går var han på plass i Krokåsdalen på Askøy for å se på skadene.

90-åringen selv synes derimot ikke brannslukkingen var noen stor sak.

— Dette måtte jeg da klare selv, sier Eliassen som ikke engang tenkte på å ringe brannvesenet.

Men han innrømmet at han ble litt stresset i etterkant.

— Jeg ville ringe sønnen min, men fant ikke frem til nummeret engang.

Hjemmehjelpen gikk

Tidligere på dagen hadde hjemmehjelpen vært hos Eliassen. De satte på en klesvask, og gikk sin vei. Dette er en uholdbar praksis, mener brannsjef i Askøy kommune, Terje Sæle.

— Jeg har sagt til kommunen at de må lage rutiner på at hjemmehjelpen ikke går fra vaskemaskinen når det er eldre og uføre i huset som ikke kan bevege seg, sier Sæle.

Han understreker at dette ikke bare er et problem i Askøy, men over hele landet.

— Disse maskinene skal egentlig brukes under oppsyn. Det var en lykke at det gikk bra denne gangen, for det kunne gått riktig ille.

Røykvarsleren reddet liv

— Hadde det ikke vært for røykvarsleren, hadde det blitt totalskade og dødsbrann. Røykvarsleren sparte oss for et menneskeliv, sier Angell som er glad for at Eliassen hadde gode rutiner for å skifte batteri hvert år.

Takstmannen tror brannen skyldes en teknisk feil i den 20 år gamle vaskemaskinen.

- Ikke vårt ansvar

— Vi kan ikke pålegge privatpersoner å oppdatere gammelt utstyr, sier Margun B. Haugen, pleie- og omsorgssjef i Askøy kommune.

Hun sier at de er opptatt av brannsikkerhet, men at de samtidig har klare restriksjoner på hva en kommune kan gjøre i private hjem.

— Når vi setter på en vaskemaskin hos pasienten, orienterer vi om det og ber dem om ikke å forlate huset. Men vi kan ikke sitte stand by, det har vi ikke ressurser til, og det er heller ikke vanlig i andre kommuner, sier Haugen.

REDDET HUSET: Da det begynte å brenne i vaskemaskinen hjemme hos Aksel Eliassen, tok 90-åringen selv affære og fikk slukket brannen. - Det gikk bra det, men vaskemaskinen er ikke mye brukbar, sier han.