Opprinnelig var 87-åringen fra Kvam siktet for uforsiktig omgang med våpen, etter at et hagleskudd drepte en 30 år gammel hjelpepleier i fjor.

— Siktelsen er utvidet til uaktsomt drap. Det bygger på en totalvurdering av saken, sier settepolitimester Tor Arvid Bruskeland i Rogaland politidistrikt.

Politiet tror på 87-åringens forklaring om at haglen gikk av med et uhell, men mener likevel at han kan klandres for 30-åringens død.

Hadde ladd hagle

I avhør har 87-åringen forklart at han dagen tragedien skjedde hadde funnet frem en svært gammel hagle, som han skulle rengjøre.

Samtidig skulle han sortere noen patroner han hadde lignende, for å finne ut hvilke som passet til haglen.

Under en rekonstruksjon har 87-åringen forklart at han ladet haglen på loftet, og senere gikk rundt i hjemmet sitt med våpenet ladd.

Det dødelige skuddet skal ha gått av med et uhell idet hjemmesykepleieren kom til huset. 87-åringen hadde to daglige besøk av hjemmesykepleier.

Haglen skal ha vært i ferd med å ramle i gulvet, og da 87-åringen grep fatt i våpenet gikk skuddet som drepte 30-åringen av.

Politiet mener at 87-åringen burde ha forstått faren med å gå rundt med et ladd våpen i hjemmet, og har derfor oppjustert siktelsen.

Vurdere tilregnelighet

Samtidig er Hardanger tingrett bedt om å oppnevne sakkyndige psykiatere, for å vurdere om pensjonisten var tilregnelig den fatale dagen i november i fjor.

— Slik saken fremstår for oss nå, er vi ferdig med avhør. Men resultatene av de sakkyndiges undersøkelser kan bety at vi må ta nye avhør senere, sier Bruskeland.

Det er statsadvokatene i Hordaland som til slutt skal avgjøre om 87-åringen skal tiltales for uaktsomt drap.

87-åringen selv erkjenner ikke straffskyld.

Er svært lei seg

— Det tragiske uhellet kom som en konsekvens av en rekke uheldige omstendigheter. Min klient er veldig tydelig på at han er svært lei for det som skjedde, sier advokat Børje Hoff.

Han vil ikke kommentere at politiet nå har skjerpet siktelsen mot 87-åringen.

— Saken er fortsatt under etterforskning, og påtalemyndigheten har ikke konkludert med noe, sier Hoff.

87-åringen hadde ifølge advokaten et godt forhold til hjemmesykepleieren.

— Han skulle bade den dagen, og gledet seg til hjemmesykepleieren skulle komme, sier Hoff.

DREPT: En 30 år gammel hjemmesykepleier ble i november i fjor drept av et hagleskudd. Nå er en 87 år gammel mann siktet for uaktsomt drap. ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ
Deisz Ørjan