— Like til siste årsskifte kom regningene i mitt navn, slik de har gjort i alle år siden jeg ble enke i 1982. Jeg har hele tiden betalt punktlig. Så plutselig ble det slutt, og jeg skjønte ingenting, sier 85-åringen som har bodd i egen villa på Sørås siden hun og mannen Thor flyttet dit for 37 år siden.

Den pensjonerte sykepleieren med fortid i bypolitikken er stadig en aktiv og vital kvinne, full av humor og selvironi. Men akkurat nå liker hun seg ikke, for det er noe som ikke stemmer. I mørkeste stunder føler hun bokstavelig talt at grunnen under henne svikter.

Uskiftet bo på festet tomt

Det forholder seg nemlig slik at Korsmo-Baugstø sitter i uskiftet bo på festet tomt. Grunneieren har adresse i Oslo. Men dette har aldri skapt noen som helst forviklinger for henne, verken i forhold til tomteeieren eller Kemneren. De har fått det de har krav på.

Det er bare den haken ved dette at hennes avdøde mann har fortsatt å stå som rettmessig fester.

Dette har så skapt krøll i Kemnerens papirer, trass i at Aslaug har mottatt innbetalingskravene i sitt navn. Kemneren valgte å sende faktura på kommunale avgifter til grunneieren - som så fikk bryet med å sende kravet videre.

En ikke-person?

— Jeg skjønner ikke hvorfor jeg nær sagt er blitt en ikke-person for Kemneren. Jeg eier jo hver flis i huset. Hvorfor kan ikke alt være som før? Ligger det kanskje noe bak? undres Aslaug Korsmo-Baugstø, men greier ikke finne noen forklaring.

Hun tok raskt kontakt med kemnerkontoret for å få en forklaring. Langt om lenge fikk hun et brev, datert 4. april, hvor det heter at «fester for denne eiendommen, Thor Korsmo, er ikke tilgjengelig, ifølge det offentlige eiendomsregisteret. Det er ikke registrert noen ny fester (....) I Folkeregisteret står du som beboer på eiendommen.»

— Jeg ble faktisk ganske oppskremt da jeg mottok dette brevet. Man kan bli fælen av mindre! Det insinueres at jeg ikke eier huset, at jeg bare er beboer, sier hun.

Et skjema må fylles ut

— Dette burde være en kurant sak å ordne opp i, så snart Korsmo-Baugstø fyller ut et skjema som heter «Hjemmelserklæring i forbindelse med arv/skifte/uskifte». Det sendes til byfogdens tinglysingsavdeling, sier fungerende kemner Øystein L. Iversen i en kommentar til Bergens Tidende.

Han opplyser at i utgangspunktet skal alle krav om innbetaling av kommunale avgifter sendes til grunneier når festeren dør. Iversen er kjent med at Korsmo-Baugstø inntil et år siden fikk faktura tilsendt i sitt eget navn.

— Vi har imidlertid skiftet datasystem som gjør at vi må holde oss til opplysningene i det offentlige eiendomsregisteret (GAB). Det enkleste for henne er da å fylle ut hjemmelserklæringen, så vil problemene være ute av verden, sier Iversen som for øvrig ikke kan skjønne at hun ikke for lengst har fått dette skjemaet.

- Hvorfor plage meg?

— Men hvorfor i all verden kan ikke alt være som før? spør Aslaug Korsmo-Baugstø oppgitt. Hvem har innført det nye regelverket? Hvorfor skal man plage en gammel dame med nye byråkratiske bestemmelser, og hvorfor må jeg plutselig fylle ut et skjema? Det er da ikke skjedd noen forandring i mitt liv! Jeg hadde heller ikke fått noe forvarsel om dette før innbetalingsblankettene sluttet å komme, sukker hun.

UFORSTÅELIG: Aslaug Korsmo-Baugstø rister på hodet og skjønner ikke hvorfor hun ikke kan få betale kommunale avgifter akkurat som før. FOTO: KNUT STRAND