Filmselskapet og DnB Nor er nå ilagt forelegg på til sammen 80.000 kroner.

— Foreleggene er et kraftig signal om at sånn kan vi ikke ha det, sier politioverbetjent Jan Gunnar Bøe ved Hordaland politidistrikt.

Politiet var ikke varslet om filminnspillingen i DnB Nor ved Torgallemnningen, der en statist utstyrt med et falskt automatvåpen og finlandshette vakte såpass oppsikt at forbipasserende ringte politiet.

Meldingen om et mulig ran ble tatt på alvor, og væpnede styrker sto klare til å rykke inn og overmanne «raneren» da det ble klart at det var falsk alarm. Statisten som forestilte raneren hadde på et tidspunkt også laserprikkene fra våpnene til politiets skarpskyttere på seg.

Alvorlig

Politiet ser alvorlig på episoden.

— Dette er et av de verst tenkelige scenariene vi får i Bergen by, med en mulig gisselsituasjon i en bank. Det kan nesten ikke bli verre for oss. Når vi i tillegg bruker mye ressurser på dette før vi finner ut at det er bare tull, for å si det på godt norsk, og når Bergen sentrum blir stengt av i 45 minutter, så er det alvorlig. Vi går så høyt i straff for å markere at dette er ikke noe som en gjør straffritt, sier Jan Gunnar Bøe.

Saken er nå ferdig etterforsket, og politiet har gitt banken og eieren av filmselskapet forelegg for å ha forårsaket en unødig politiaksjon.

DnB Nor ASA har fått en foretaksstraff på 30.000 kroner for ikke å ha stanset filmopptaket eller varslet politiet.

- Varslet ikke

Innehaveren av filmselskapet «Angel Pictures» har fått et forelegg på 50.000 kroner for ikke å ha varslet ledelsen i DnB Nor om at de hadde til hensikt å filme en ransepisode der det blant annet ble brukt finlandshette og våpenkopi.

Selskapet er registrert som et enkeltmannsforetak, eid av regissør Tyggar Angels bror Davidka Angel.

Selskapets DVD-plate fra innspillingen blir også inndratt.

- Filmselskapet mest ansvarlig

Bøe bekrefter at det ligger et signal om skyldfordeling i forskjellen i straff til de to partene.

— Det er klart at filmteamet og dets daglige leder har et utvidet ansvar for å orientere huseier, altså banken, om alt man skal foreta seg, med utstyr, rekvisitter og alt som følger med. Dette må blant annte gjøres for å være sikker på at en har tillatelse til det en skal foreta seg, men også for å sette banken i stand til å gi varsling til ansatte, politiet og ellers. Vår påstand er at dette ikke er gjort på en skikkelig måte. Filmteamet har gått lenger i sin aktivitet enn det de har sagt til banken, sier Bøe.

Han understreker samtidig at banken også har et ansvar i saken, og derfor også har fått en foretaksstraff.

— De vet at det skal skje noe, og da har de ansvar for å varsle, sier Bøe.

Vurderer om de skal vedta

Banken og filmselskapet har nå fem dager på seg til å avgjøre om de vil vedta foreleggene. Hvis de ikke gjør det, havner saken i retten.

Samme kveld som «ranet» fant sted, la DnB Nor seg helt flate og beklaget manglende varlsing.

— Vi tar saken meget alvorlig. Nå vil vi bruke noe tid på å studere teksten i forelegget, og også de paragrafer som er brukt, før vi bestemmer oss for om vi skal vedta forelegget, sier pressetalsmann Tore Dyrdahl.

Han understreker nok en gang at banken beklager det som har skjedd.

— Vi har tidligere sagt at vi legger oss flate for at det oppsto en situasjon som gjorde at politiet var nødt til å rykke ut. Det skal bare ikke skje, sier Dyrdahl.

bt.no har foreløpig ikke lyktes med å få en kommentar fra filmteamet.

Lillebø, Jan M.
Lillebø, Jan M.