Ifølge Avinors terminalsjef Alf Sognefest ved Bergen lufthavn Flesland, ble rundt 8000 personer rammet ved at flyene til eller fra Bergen enten ble forsinket eller kansellert.

— Vi har hatt 15 kanselleringer til sammen. Dette gjelder i hovedsak til Oslo, men også avganger til Trondheim og Stavanger, forteller Sognefest.

Flykaoset på Flesland skyldtes værforholdene på Gardermoen som skapte trøbbel for store deler av landet.

Problemene startet torsdag kveld da tjukk tåke på Gardermoen førte til at det frøs is på rotorbladene til flyene som sto på bakken, såkalt «freezing fog».

Bedring om kvelden

Været holdt stand i Oslo i går formiddag, noe som førte til at en av fem SAS-avganger måtte kanselleres.

— I tillegg har det vært flyavganger med til dels betydelige forsinkelser, sier kommunikasjonsdirektør Cathrine Foss Stene i SAS Norge.

For å unngå opphopninger av passasjerer som ikke kom seg av gårde på grunn av kansellerte avganger, satte SAS opp busser fra Bergen til både Oslo, Trondheim og Stavanger.

Litt før klokken 12 begynte det regelmessig å gå fly fra Bergen til Oslo, men forsinkelsene var store.

Ved 18-tiden var det meste av forsinkelsene tatt igjen, men fly som befant seg på gale steder skapte fremdeles noe problemer.

SAS med ekstraflyginger

Ifølge Sognefest gjorde flyselskapene fredag kveld en «kjempejobb» med å få fly og mannskap på riktig sted, slik at alt lå til rette for en problemfri lørdagstrafikk.

Hos SAS og de andre flyselskapene venter man spent på hvordan været utvikler seg videre.

— Vi har satt opp ekstraflyginger lørdag og søndag. Vi har appellert til mannskap som skulle hatt juleferie, og mange har sagt at de stiller opp for å få folk hjem til jul, sier Foss Stene.