Ingen andre store studiesteder kan vise til så få boliger i forhold til studenttallet som Bergen. Nå vil Bergen kommune kvitte seg med verstingstempelet.

Sammen med Studentsamskipnaden (SiB), studentorganisasjonene og boligbyggelagene lanserte byrådet i går «Femårsvisjonen» for planlegging og utbygging av boliger til studenter.

Rent konkret betyr det at Bergen skal øke antallet studentboliger med 800 i løpet av de neste fem årene. Det vil gi en dekningsgrad på 15 prosent av studentmassen.

— På lengre sikt er målet en dekningsgrad på 20 prosent. Til det mangler vi pr. i dag 2100 boliger sier administrerende direktør i SiB, Egil Pedersen.

- Sikret flertall

Øverst på listen over byggeprosjektene står 500 boliger på Grønneviksøren ved Store Lungegårdsvann. Målet er byggestart høsten 2008. Håpet er innflyttingsklare boliger våren etter.

Men før den tid kan Bergen og omegn boligbyggelag (BOB) ha 150 boliger til studenter klar i Damsgårdsundet.

Planen inneholder en rekke usikkerhetsmomenter. Ikke minst ropes det etter bedrede statlige rammevilkår for bygging av studentboliger. Det er også høyst usikkert om bystyret rekker å behandle «femårsvisjonen» før høstens kommunevalg.

Usikkerhet til tross. Byråd, kommunen og SiB tror målet om 800 boliger i løpet av de neste fem årene blir realisert.

— Når det gjelder Grønneviksøren har vi allerede nå fått tilsagn om statlige finansieringsmidler helt frem til 2009, sier SiB-direktøren.

— Vi kommer i mål med den første bolken og når 15 prosents dekningsgrad. Det er jeg ikke spesielt bekymret for, sier byråd for miljø og byutvikling, Lisbeth Iversen.

— Vi har vel egentlig allerede sikret flertall for de viktigste punktene i planen i komité for miljø og byutvikling. Det mener jeg at det er dekning for å si.

Indrefilet til studenter

I tillegg til Grønneviksøren, er også Bergen tomteselskaps tomt på Mølleneset avsatt til boliger. Det skal også bygges barnehager og boliger til andre enn de studerende.

At Bergen kommune gir en god del av «indrefileten» rundt Store Lungegårdsvann til studentboliger applauderes av BOBs administrerende direktør, Terje Gilje.

— Det at de velger en helhetlig områdeløsning tror jeg vil bli gull verdt for Bergen, sier Gilje.

Også fra studentene vanker det godord og optimisme.

— Planen er veldig spennende. Jeg tror og håper at planen forplikter, sier Lars Olav Hausberg fra Studentenes landsforening (StL).

Bygarasjen igjen

Kanskje aller mest fristende for utbyggere og studenter er de tilbakevendende planene om boliger på toppen av Bygarasjen. For fremtidens studenter i Bergen kan muligens få et rede over parkeringshuset.

I byrådssaken som oversendes bystyret ligger det et vedtak om utredning av muligheten for studentboliger på Bygarasjens tak.

— Dagens konstruksjon vil ikke tåle det, men vi vil undersøke om det er mulig å få til med nye søyler, sier Iversen.

— Det ville være et kjempeprosjekt, og et bedre byforskjønnende prosjekt er vel vanskelig å finne, sier Egil Pedersen i SiB.

KRAFTTAK: Øverst på listen over byggeprosjektene står 500 studentboliger på Grønneviksøren ved Store Lungegårdsvann.