Skipene er nå samlet i Liverpool i England. Onsdag starter den første fartsetappen som ender i Måløy 1. august. Derfra skal skipene seile rolig til Bergen der de skal være samlet fra 8. til 12. august før den siste etappen til Den Helder i Nederland.

Forrige gang Tall ships’ Races anløp Norge var i 2005. Den gang var Fredrikstad vertsby.

To norske byer

To av de fire byene som er med i Tall Ships' Races 2008 er norske. Bergen tar imot seilskipene for tredje gang. Bergen kommune venter at en halv million mennesker vil komme til byen for å se skipene de fire dagene arrangementet pågår i byen.

I Måløy er det ventet mellom 150.000 og 200.000 besøkende mens skipene ligger der fra 1. til 4. august. For å få plass til alle er det skaffet tre hotellskip, campingarealet er utvidet og skoler skal tas i bruk til bed and breakfast, får NTB opplyst i Vågsøy kommune.

Norske skip

De tre norske seilskipene Statsraad Lehmkuhl, Sørlandet og Christian Radich dro fra Norge siste helgen i juni. De tre sammen med mange andre seilskip samlet seg i Rouen i Frankrike før de seilte til Liverpool der den offisielle starten foregår.

Det er seilparade ut fra Liverpool mandag, og onsdag 23. juli klokken 15 starter den første konkurranseetappen. Den går rundt Skottland og over Nordsjøen nord for Shetland til Måløy.

De tre store norske seilskipene deltar i årets to etapper, og de har mye å forsvare.

Christian Radich vant skoleskipsklassen da regattaen ble avholdt for første gang i 1956. Skipet har vunnet en rekke konkurranseetapper. Statsraad Lehmkuhl og Sørlandet har også vunnet etappeseire de siste årene. Når de ikke vinner, har de norske skipene plassert seg helt i toppen.

Folkefester

Antallet skip som er påmeldt i årets regatta øker for hvert anløpssted. I Måløy er det ventet 75 skip, av dem 23 såkalte A-skip, som er de store seilskipene. Til Bergen skal det komme 83 skip, av dem 27 A-skip. Tallene kan endre seg før skipene stevner inn i de to norske havnene.

Både i Måløy og Bergen er det lagt opp til folkefest for mannskapene, fastboende og tilreisende de dagene skipene er på besøk. I Måløy blir det blant annet rockekonsert med gruppen Status Quo og kjempefyrverkeri.

**_Les også:

Klart for folkefest_**

I Bergen er det åpningsseremoni på Bryggen lørdag 8. august klokken 19 etter at alle skutene er kommet fram til byen. De neste dagene er det lagt opp et omfattende program med musikk og underholdning flere steder i byen. Søndag er mannskapsdagen med konkurranser og parade gjennom byen for de rundt 3.000 mannskapene på skipene. Skipene skal ligge samlet i Vågen, og det blir åpent skip hos flere av dem mens ligger i havn.

Tall Ships' Races forlater Bergen på formiddagen 12. august for å samles ved øya Fedje der den andre og siste fartsetappen starter.

STATSRAAD LEHMKUHL: Ett av tre norske skip som er med i Tall Ships' Races. Her i spissen ved avgang fra Bergen i 2001. ARKIVFOTO: BT
SØRLANDET: Det andre skipet fra Norge, her fra 2001 da racet var innom Bergen og Ålesund. ARKIVFOTO: BT
CHRISTIAN RADICH: Det siste av tre norske ship i Tall Ships' Races. Skipet vant skoleskipklassen da regattaen ble avholdt for første gang i 1956. Her i racet i 2001. ARKIVOFOTO: BT