De fleste av de 80 som når blir uten arbeid er bosatt i Nordhordland, men er innleid fra ulike bemanningsselskaper, opplyser Lianne Gorrie Qvale. Hun er pressetalskvinne hos seismikkgiganten Schlumberger, som eier WesternGeco.

I Knarvik har WesternGeco drøye 300 ansatte som lager kabler til seismiske undersøkelser.

– Det er ikke umiddelbar fare for jobbene til de 300 faste ansatte. Men i disse tider foregår det selvfølgelig en kontinuerlig evaluering, sier Qvale.

Store kutt

Schlumberger har 87 000 ansatte i 80 ulike land. Lav oljepris og lavere leteaktivitet gjør at selskapet nå kvitter seg med 4350 ansatte, som utgjør fem prosent av hele arbeidsstokken.

– Så langt har dette gått hardest ut over vår aktivitet i Nord-Amerika, mens Norge så langt har vært nokså skjermet, sier Qvale.

Kablene som lages i Knarvik dras etter skip og fanger opp igjen lydsignalene fra seismikk som skytes fra skipet. Det er disse signalene som danner grunnlaget for flerdimensjonale kart flere kilometer under havbunnen. Og det er på grunnlag av disse kartene oljeselskapene foretar sine boringer for å finne olje og gass.

Mindre oljeleting

Med lavere oljepriser letes det mindre etter olje.

– Schlumberger merket fallet i omsetningen de to siste kvartalene i fjor, opplyser Lianne Qvale.

Arkivfoto: Oddleiv Apneseth