I fjor høst kjørte mannen bil i Bergen. I en fersk dom slås det fast at han var skyld i to trafikkuhell. Det ene ved Oasen kjøpesenter. Der ble en kvinne ble oppmerksom på en mann som lå på bakken. Hun gikk bort for å hjelpe ham og ba en annen kvinne om hjelp.

Den ene kvinnen merket at det luktet alkohol av mannen. Han satte seg i sin bil og kjørte fra stedet. På vei ut fra parkeringsplassen traff han bilen ved siden av. Politiet ble varslet.

— Drakk i fortvilelse

Noe senere, like før han kom hjem, kolliderte han med en mur. I retten forklarte han at han slo seg i hodet.

På grunn av smerter og fortvilelse drakk han en halv desiliter vodka som han hadde i bilen, fortalte han i retten. En kvinne med barnevogn var på tur og gikk over et fotgjengerfelt. Like etter hørte hun et smell bak henne.

- Virket hissig

80-åringen hadde da kollidert med muren. Hun gikk bort og så mannen i bilen. Han virket hissig, ifølge kvinnen og forsøkte å kjøre videre. Det klarte han ikke, ettersom bilen sto fast i muren.

Politiet kom til. Det ble tatt promilleprøve av mannen. Den viste 2,24. Mannen sa han hadde drukket et glass Chivas Regal klokken 06.00 om morgenen og også drukket etter at han kjørte i muren. Han avviste at han var beruset da han kjørte bil. Det siste tror ikke retten på.

Mannen nektet

For det første fremsto han beruset ved det første trafikkuhellet. For det andre så ikke kvinnen ham drikke alkohol etter at han kjørte inn i muren. Og for det tredje kan ikke en halv desiliter vodka forårsake 2,24 i promille, ifølge dommen.

Mannen nektet for å ha kjørt bil i påvirket tilstand, men innrømmer å ha kjørt uten å ha gyldig sertifikat.

Innrømmet først

Den høye promillen kvalifiserer normalt til ubetinget fengsel og bot, men retten ser bort fra hovedregelen på grunn av mannens alder og helsetilstand. Retten mener det bare er tilfeldig at ingen ble skadet da mannen var på veien.

Førerkortet inndras for tre år. Han idømmes også saksomkostninger. Retten mener saken burde ha endt som en tilståelsesdom. Mannen innrømmet nemlig overfor politiet at han hadde kjørt med promille, men nektet for dette i retten.

Han må betale 11.000 kroner i bot og saksomkostninger på 4000 kroner. Dessuten dømmes han til betinget fengsel i 36 dager. Han fradømmes førerretten for tre år.

.