Den eldre karen, som fyller 80 år i denne måneden, bor for seg selv i en stor avsidesliggende hytte nær Byrkjelo i Gloppen kommune. ved 20-tideni går kveld fikk han uventet besøk.

Rettet våpen mot han

— Mannen satt i en telefonsamtale inne i hytten sin. Da han snudde sto det en kar fremfor han ikledd finlandshette, svarte militærstøvler og kjeledress. Han pekte på han med noe som liknet på en maskinpistol, sier lensmann Knut Skurtveit i Jølster til bt.no.

Jølster-lensmannen forteller at raneren sa noe om sengen til den snart 80 år gamle karen. Trolig ville han ha den eldre karen bort i sengen som var like ved kontoret der han satt i telefonen. Det ville ikke 80-åringen ha noe av, så han adlød ikke raneren.

Ble rasende

— I stedet ble han rasende. Han skubbet våpenet til sides og skrek noen klare meldinger med ganske bestemt stemme til ransmannen. Den maskerte mannen ble så skremt at forsvant inn i stuen og ut av hytten, forteller Skurtveit.

80-åringen ringte selv 112 og fikk varslet politiet.

— Det ble søndag kveld foretatt rundspørring av naboer i nabolaget, men ingen andre har kunnet bidra med vitneobservasjoner, opplyser operasjonsleder Atle Jansen i Sogn og Fjordane politidistrikt.

Kan ha vært en våpenkopi

80-åringen er fra Gloppen, men har budd det meste av sitt liv på Østlandet. Han er rimelig våpenkyndig, og mener i ettertid at våpenet han ble truet med trolig er en kopi av et våpen.

Etter å ha skremt raneren pokker i vold, var den eldre herren rolig og sindig da politiet snakket med han sent i går kveld.

Ransmannen må trolig ha vært lokalkjent. Han skal være høy, slank, ha blå øyne og snakker gebrokkent norsk.