En Ica-butikk i Gällivare i Norrbotten i Sverige har innført legitimasjonstvang for kjøp av alkohol og tobakk. Og da hjelper det ikke å ha et kundeforhold som strekker seg fra 1960-tallet, fikk Per-Eric Henricsson merke.

— Jeg er 77 år og har handlet på Ica i over 40 år. Jeg skulle kjøpe lettøl, melk, kaffe og mel til pensjonistforeningen. Men da jeg kom til kassen sa jenten ”legitimasjon!”, sier han til expressen.se.

Oppfordrer til kamp

— Gi deg, du ser vel at jeg er over 18 år. Jeg viser ikke legitimasjon for jeg er over 18 og jeg føler meg krenket, sa jeg, sier Henricsson.

Kvinnen bak disken ringte på sjefen, som igjen bare måtte bekrefte at jo, de måtte se bevis på at 77-åringen faktisk var over 18 år.

— Jeg gikk til den andre Ica-butikken, og der var det ingen som spurte om legitimasjon, sier Henricsson, som nå vil at andre pensjonister skal ta opp kampen mot Ica sentralt.

- Må være konsekvente

Butikksjef Lars-Håkan Olofsson sier at regelen ble innført for ett år siden.

— Vi ville garantere at vi ikke selger tobakk og øl til ungdommer under 18 år. I begynnelsen synes jeg selv det var tullete å be alle om legitimasjon, men vi må være konsekvente for å være sikre på at vi ikke glipper, sier Olofsson til expressen.se.

Selv synes Olofsson at 77 år gamle Per-Eric Henricsson lager vel mye bråk.

— Han bør tenke over hvorfor vi har regelen, sier Olofsson.

GAMMEL NOK? Per-Eric Henricsson nektet å legitimere seg. Og dermed ble det ingen øl på Ica-butikken.
Skjermbilde expressen.se