I løpet av minutter var båten sunket i dypet. 73 år gamle Torvald Karlsen fra Ramsøy i Askøy kommune har trolig mistet livet.

— Vi anser mulighetene for å finne ham i live som svært små, opplyser lensmann Odd Dale på Askøy til Bergens Tidende.

Det er 100 meter dypt der forliset skjedde.

Måtte kutte tauet

Det var like før klokken halv ti i går formiddag at askøyværingen Monrad Eikevåg ble vitne til at kameratens 26 fots store fiskebåt sank i Hjeltefjorden, like sør for Krabbeskjæret ved Langøytangen på Askøy.

— Jeg hadde vært ute for å dra trålgarn, og var på vei hjem da jeg oppdaget båten, forteller Eikevåg, som var ute i sin 16 fots store Askeladd.

I løpet av minutter klarte han å komme frem til havaristen. Fiskebåten var da halvveis under vann.

— Det eneste jeg klarte å tenke var at jeg måtte komme meg bort til ham. Jeg hadde jo tau i båten, og jeg tenkte at jeg måtte få festet tauet til båten hans, forteller 74-åringen.

Eikevåg rakk akkurat å feste tauet, men kom likevel for sent. Den 26 fots store fiskebåten var på vei ned i dypet.

— Alt skjedde så momentant. Det kan ikke ha vart mer enn noen få minutter til sammen.

Til slutt så Eikevåg ingen annen mulighet enn å kutte tauet.

— Jeg så aldri at det var noen om bord i båten. Jeg vet ikke hva som kan ha skjedd med ham, forteller Eikevåg til Bergens Tidende.

Han kjente den savnede Torvald Karlsen godt. Begge bodde på Askøy, og begge mennene er erfarne sjøfolk og fiskere.

Sammen med en rekke frivillige deltok Eikevåg i søket etter sambygdingen. Da BT snakket med 74-åringen i går ettermiddag, hadde han nettopp kommet hjem.

— Politiet sa at jeg kunne ta fri nå. Jeg kommer nok til å delta i søket i morgen igjen, sier han.

— Hele livet har jeg levd ved sjøen. Jeg har også opplevd forlis tidligere og kjenner folk som har mistet livet på havet. Likevel er det utenkelig, det som nå har skjedd.

Søkte med helikopter

Etter at Eikevåg varslet om forliset, ble det i løpet av kort tid etablert en større leteaksjon i Hjeltefjorden og på land. En rekke fritidsbåter deltok i søket, sammen med politibåten «Kjølen», redningsskøyten «Øyvind Lorentzen» og brannvesenet.

Et helikopter, som vanligvis går i trafikk i Nordsjøen, deltok også i søket. I løpet av dagen stilte Norsk Folkehjelp opp med en rekke frivillige som foretok søk langs land. Søket pågikk hele dagen og ble avsluttet ved 20-tiden i går. Uten resultat. Søket blir gjenopptatt i dag.

Det var fint vær og relativt stille på fjorden da forliset skjedde. Politiet står foreløpig uten spor om hva som kan ha tilstøtt Torvald Karlsen. 73-åringen hadde reist ut tidligere på morgenen for å sette garn.

— Vi har ikke registret noen nødmelding fra fiskebåten forut for forliset, sier lensmann på Askøy, Odd Dale, til Bergens Tidende.

Tilbudt krisehjelp

Politiet varslet 73-åringens familie om ulykken, og de pårørende ble i løpet av gårsdagen tilbudt krisehjelp.

— Vi har vært i kontakt med familien og tilbudt vår hjelp, sier koordinator for Krise- og katastrofegruppen på Askøy, Aud-Mary Bjørsvik, som også er leder for psykiatrisk sykepleiertjeneste i kommunen.

I tillegg til to psykiatriske sykepleiere, består kriseteamet av prest, samt representanter fra PP-tjenesten, skolen, helsesøstertjeneste og sosialkontoret.

— Kommunens psykologer er også tilgjengelige ved behov. Dersom familien har et godt nettverk, opplever vi ofte at det ikke er behov for oss. Det viktigste er at de pårørende eller de som har vært involvert på andre måter, vet at vi kan yte hjelp dersom de trenger det, sier Bjørsvik.

Hun legger til at kriseteamet vil holde kontakt med familien i tiden fremover.