1. oktober 2004 slo giardia-bakterien til mot Britt Johannessen. Halvannet år senere er bakterien borte. Det er ikke plagene.

. – Jeg sliter fortsatt. Spiser jeg frukt for eksempel, går det rett gjennom og da er det løs mage med en gang. Det er noe som ikke stemmer med magen ja, konkluderer Britt Johannessen.

Høsten 2004, fikk rundt 1500 mennesker i Bergen nærkontakt med hissigproppen Giardia lamblia. Det var et tøft møte.

– Det var fælt. Rett og slett.

Johannessen var borte fra arbeid i et halvt år, før hun gradvis jobbet seg tilbake, men plagene har ikke sluppet taket.

– Jeg fungerer jo. Men hver kveld spør jeg meg om jeg klarer meg neste morgen.

Britt Johannessen er ikke alene. Halvannet år etter at epedimien rammet — sliter fortsatt mange.

Ved Haukeland universitetssykehus går 140 giardiarammede til oppfølging. Rundt 70 av dem strir med problemer som løs mage, kvalme og luft i magen - selv om de er kvitt giardiabakterien. Ved Haukeland sykehus tror man antallet som har slike plager er vesentlig større. Trolig gjelder det flere hundre.

Også Britt Johannessen sliter med plagene til tross for at giardia-bakterien er ute av systemet. Etter den siste antibiotikakuren har hun hatt to skikkelige omganger hvor hun har følt at giardia-sykdommen har kommet tilbake med full styrke.

– Begge gangene har jeg sendt avføringsprøver til Haukeland. Begge gangene har prøvene vist at jeg ikke har giardia. Men det er fremdeles noe som henger igjen, sukker Johannessen.

Les mer om denne saken i morgendagens BT.

KNUT STRAND