Nyvasket og nyvokset, og med sin sedvanlige due på hodet, skuet tidligere statsminister Christian Michelsen himmelhøyt over bergenserne fra sin sokkel i Byparken i dag.

— Han var en typisk representant for byen og en verdensborger. Han var et ideal som også er aktuelt i dag, sa ordfører Herman Friele om byshøvdingen, før han la ned blomster og avduket en plakett ved foten av statuen i anledning hundreårsjubiléet.

Rørende øyeblikk

Bergenshøvdingen av 2005 beskrev Michelsen som en mesén og en ekte bergenser, av typen rappkjeftet og festelskende.

Klokkeslettet var nøyaktig det samme som 7.juni 1905 da Michelsen erklærte at regjeringen hadde fratrådt. Like etter leste stortingspresident Carl Berner opp erklæringen som konstaterte at unionen med Sverige var opphørt, før han ba regjeringen forsette i sine embeter. Ikke et øye skal ha vært tørt da Michelsen takket ja.

Frihetsfolk

Skoleklasser, barnehager og ellers andre skuelystne hadde samlet seg ved Michelsen-statuen da feiringen av unionsoppløsningen startet i dag. Noen hadde ventet lenger enn andre.

— Det er en god følelse å vite at jeg kommer fra et frihetsfolk og at jeg har fått med meg en tradisjon og en arv fra et selvstendig land. Spesielt på dager som dette er jeg stolt av å være norsk, sa pensjonist Torunn Aarre.

Hun hadde reist fra Åsane og sikret seg plass i solen i god tid før klokken 10.35 i dag.

— Jeg tror denne dagen gjør bergenserne stolte og viser at vi har vært viktige i norsk samfunnsliv.