— Deltakerne har gitt mange tilbakemeldinger som går på at det er stort press og mange lange køer i løypen. I år ble det også mye gjørme underveis. Vi vet at vi har utfordringer som vi må finne gode løsninger på i tiden framover, sier Arne-Kristian Teigland i Bergen Turlag.

Han understreker likevel at de er godt fornøyd med arrangementet.

— Vi arrangerte en god og sikker tur, sier Teigland.

Les alt om 7-fjellsturen her

Familiefolk reagerer

Søndagens tur satte ny rekord i tallet på deltakere, selv om været var dårligere enn jubelåret 2008. I motsetning til fjoråret var det vått i terrenget, noe som gjorde forholdene vanskeligere enn før.

Flere steder, som ved oppstigningen til Lyderhorn, på vei ned fra Ulriken og ned fra Rundemanen oppstod det lange køer. I den trange, fuktige løypen fra Ulriken var det mange barnefamilier som fikk seg en ubehagelig opplevelse når hastige 7-fjellsløpere trengte seg forbi.

— Her møtes 4-fjellsdeltakerne og 7-fjellsdeltakerne. Vi oppfordret folk til å ta det med ro, men en del familiefolk har likevel reagert på forbiløpingen, sier Teigland.

- Taket er nådd

I tiden framover vil Turlaget bruke tid på evaluering og jobbe med hvordan 7-fjellsturen kan bli bedre til neste år.

— Vi nådde taket på antall deltakere i turens nåværende form i går. I tillegg beveger vi oss på en grense i forhold til frivillig innsats og slitasje på traseen, sier Teigland.

Et alternativ som nå vurderes er å dele arrangementet opp i to dager; En familiedag med 4-fjellstur, og en dag for den tradisjonelle 7-fjellsturen. Fordelen er mindre kø og kaos for deltakerne.

Ulempen er at det vil kreve store administrative ressurser.

— Vi må få tak i enda flere frivillige enn vi har i dag. Det er en utfordring. Samtidig vil en tur som skal arrangeres over to dager føre til enda større slitasje, sier Teigland.

Start forskjellige steder

Et annet alternativ er å legge traseen på ulike steder, slik at deltakerne for eksempel kan starte oppstigningen til Lyderhorn fra forskjellige utgangspunkt. En av løypens absolutte flaskehalser i dag er en trapp på veien opp mot Lyderhorn, der det bare kan gå en person i bredden.

Å utbedre deler av løypen er også et tiltak som vil minske køproblemene. Det samme vil en tidligere start på 7-fjellsturen gjøre.

— Vi kommer til å vurdere alle disse alternativene. Mange har sterke følelser i forhold til 7-fjellsturen og fører statistikk år for år. Det er også noe vi må ta hensyn til, sier Teigland.

— Jeg er uansett sikker på at vi kommer ned på en avgjørelse som lager en god tur for alle som er med. 7-fjellsturen er kommet for å bli, legger han til.

Hvordan mener du 7-fjellsturen kan bli bedre? Delta i debatten under!

KØ: Slik så det ut på vei ned fra Damsgårdsfjellet på søndag.
Helge Sunde
SKITTEN: Ingen kunne regne med å fullføre turen uten å få gjørme oppover leggene.
Erlend Langeland Haugen