I går startet rettssaken mot mannen som drepte Sulejman Hamzic (23) med en kjøkkenkniv i en leilighet på Askøy natt til 1. mai i fjor.

— Jeg tok 100 beroligende tabletter kvelden før drapet, sa 30-åringen i sin forklaring for Nordhordland tingrett i går.

Drapskvelden drakk han dessuten relativt store mengder øl og vodka. Blandingen av piller og alkohol har av sakkyndige blitt anslått til å tilsvare en alkoholpromille på tre på tidspunktet for drapet.

Drapet på Sulejman Hamzic føyer seg inn i rekken av drap hvor gjerningsmannen har vært ruspåvirket.

To drap i rus

I går offentliggjorde Kripos fersk statistikk som blant annet viser at 7 av 10 drapsmenn de siste ti årene var påvirket av rusmidler på drapstidspunktet.

I tillegg til Askøy-drapet, har gjerningsmannen vært ruset i to av de ferskeste drapssakene fra Bergen:

Landås-drapet: Paal-André Hamre (28) ble stukket i hjertet med kniv i Nattlandsveien i Bergen 26. april i fjor. Gjerningsmannen testet positivt på GHB, amfetamin og kokain.

Busstoppdrapet: Trond Kristian Johannessen (35) ble knivdrept ved et busstopp på Laksevåg 25. juni 2010. Gjerningsmannen (36) har forklart at han var ruset på amfetamin og alkohol.

Sulejman Hamzic ble drept med ett enkelt knivstikk i magen da han og to kompiser oppsøkte 30-åringens leilighet for å konfrontere ham med at han hadde slått og lugget sin samboer.

— Jeg skammer meg

Drapsmannen kunne fra vitneboksen ikke gi noen god forklaring på hvorfor han stakk 23-åringen i magen med en 29,5 centimeter lang kjøkkenkniv.

— Jeg tror ikke jeg tenkte i det hele tatt. For meg er det helt meningsløst alt som har skjedd. Jeg kan ikke forsvare det på noen som helst måte, sa tiltalte.

Han forklarte at han grep til kniven fordi han ville skremme. Sekunder senere lå Hamzic på gulvet med dødelige skader.

— Etterpå hadde jeg bare lyst til å dø. Jeg hadde gitt opp, sa 30-åringen videre.

Sulejman Hamzics foreldre og to brødre følger rettssaken fra tilhørerplass.

— Jeg kjenner at jeg skammer meg skikkelig når jeg sitter her. Men det er ingenting jeg kan gjøre for å endre på det som har skjedd, sa 30-åringen, som har sittet varetektsfengslet siden drapet.

Mistet mening i livet

Som BT skrev onsdag, forsøkte Elmir Hamzic (25) å holde sin døende lillebror i live mens de ventet på at ambulansen skulle komme.

Da han entret vitneboksen i går ble han blant annet bedt om å beskrive hvordan tapet av Sulejman har påvirket familien i de ni månedene som har gått siden drapet.

— Foreldrene mine sliter hver eneste dag, og jeg og min bror må passe på dem. De ser ikke lenger meningen med livet, og sier at de kun lever på grunn av oss som er igjen, sa Hamzic.

Sulejmans samboer var gravid med deres felles barn da 23-åringen ble drept, og i juli i fjor fødte samboeren en sønn.

Da Elmir Hamzic fikk spørsmål om brorens sønn, kastet han først et langt blikk mot den drapstiltalte 30-åringen, som stirret ned i bordplaten foran seg.

Så fortalte han at foreldrene blir påminnet om sønnen hver gang de ser barnebarnet.

I dag vil flere vitner forklare seg i retten. Rettssaken mot 30-åringen avsluttes fredag denne uken.