Da politiet kom inn døren til eneboligen i Kvinnherad, fant de 65 år gamle Gravdal liggende i død gangen, med store skader i hodet.

Ved siden av lå en hammer.

Gangen bar preg av kamp, og var kraftig tilsølt av blod.

Tidligere onsdag skal to kvinner, begge fra Kvinnherad, ha besøkt drapsofferet i hjemmet hans. Venninnene skal ha drukket alkohol inne hos ham.

I 22-tiden fikk politiet en telefon fra en av dem, en 36 år gammel kvinne, om en død mann i den lille bygden Sandvoll.

Overtok huset

De to kvinnene, 36 og 47 år, ble pågrepet hver for seg natt til torsdag. Begge er siktet for drap.

De satt i går ved politihuset i Bergen, der 36-åringen ble avhørt. Den eldste av kvinnene vil først bli avhørt i dag. Hun er den av de to som skal ha kjent drapsofferet.

Gravdal er vokst opp på Sandvoll og bodde i huset meste­parten av livet. Han overtok det da moren døde.

- Vi holder alle muligheter åpne, men mener vi har skjellig grunn til mistanke mot de to. Grunnlaget er observasjoner som er gjort av lokalt politi og informasjon vi har fått gjennom avhør, sier politiførste­betjent Carl-Petter Leganger ved vold— og sedelighetsseksjonen ved Bergen sentrum politistasjon.

Han vil ikke si om politiet har funnet drapsvåpenet.

Undersøkte naboinnbrudd

Det ble tatt blodprøve av kvinnene ved pågripelsene. Resultatene er ikke klare før tidligst om noen dager. Ifølge kilder BT har snakket med er begge del av et rusmiljø.

Politiet sperret i går kveld av et stort område rundt åstedet. I 18-tiden kom kriminalteknikere til stedet. Først undersøkte de i og rundt nabohuset, etter mistanke om innbrudd.

Nabohuset er bare 20 meter unna, og er i bruk som feriehus. En polititeori skal være at noen av de tre skal ha tatt seg inn der for å lete etter alkohol.

Etter å ha undersøkt nabohuset, tok krimteknikerne seg inn i boligen der drapet skal ha skjedd.

Sa at narko var sukker

De to drapssiktede kvinnene er begge tidligere dømt for narkotika- og vinningskriminalitet.

I 2010 ble den eldste av dem dømt i Sunnhordland tingrett for å ha tømt metamfetamin i kaffen til en psykiatrisk helsearbeider.

Det narkotiske stoffet ble helt i kaffen mens helsearbeideren var borte. Stoffet var i en boks kvinnen hadde sagt var sukker - men som i realiteten var mer enn en vanlig brukerdose av stoffet.

Helsearbeideren merket først ingenting, og kjørte senere bil. Hun ble gradvis verre og verre, før hun tok seg til legevakten. 47-åringen fikk 90 dagers fengsel for forgiftningen og en del andre lovbrudd.

36-åringen skal ha vært hos familie i Kvinnherad, selv om hun er bosatt i Bergen.

Avhøres i dag

I halvannen time satt forsvarer Frode Skogvold i politiavhør sammen med den drapssiktede 36-åringen.

- Spørsmålet om hun erkjenner skyld for drap har ikke vært tatt opp ennå. Hun fikk stort sett forklare seg fritt, uten de vanskelige spørsmålene, sa Skogvold etter avhøret.

36-åringen skal etter planen forklare seg videre i dag.

- Hun er sjokkert over situasjonen, både det som har skjedd og at hun er anklaget for drap. Hun synes dette er forferdelig trist, sier Skogvold.

Også Odd Arild Helland møtte sin klient, den 47 år gamle kvinnen, i går kveld. I en time diskuterte de saken på politihuset i Bergen.

- Hun er preget av saken, sier Helland.

Helland vil ikke kommentere om kvinnen erkjenner straffskyld eller ikke. Også hun vil i dag bli avhørt av politiet.

- Hun ønsker å stille i avhør og fortelle sin side av saken. Hun synes det er viktig å bistå, sier advokaten.

KRIMTEKNIKERE: I 18-tiden i går kveld kom krimteknikere til boligen til 65 år gamle Sigmund Gravdal. Han ble funnet død onsdag kveld. I går kveld fortsatte teknikerne å jobbe på åstedet. De undersøkte også nabohuset, der en glassrute i inngangsdøren var blitt knust.
Odd Nerbø
Sandvoll kvinnherad død person.pdf