— Stemningen er tung og dyster. Folk er veldig lei seg, forteller Pål Martin Nagelsen, hovedtillitsvalgt i Næring- og nytelsesarbeidernes forbund og en av de ansattes representanter i styret.

— Det er bare så grusomt. Dette er den verste dagen i hele min karriere, sier Marit Solberg, administrerende direktør i Marine Harvest i Norge. Historisk lave laksepriser, og en sterk krone, gjør at oppdrettsgiganten taper penger i bøtter og spann.

I dag vedtok styret i selskapet å legge ned primær- og videreforedlingsanleggene på Møvik og på Frøya. Til sammen 214 ansatte mister jobben. En del vil bli tilbudt nye stillinger på anleggene på Hitra og Hjelmeland i Rogaland, som nå overtar virksomheten til anleggene som legges ned. Ved å samle slakte- og pakkerikapasiteten håper Marine Harvest på en betydelig effektiviseringsgevinst.

Møvik best på fagutdanning

Avdelingen på Møvik er en av mange som Marine Harvest har langs norskekysten, og som for få år siden ble overtatt fra Hydro Seafood. Mange av de ansatte har jobbet på bedriften i over 10 år, og kompetansemessig finnes det neppe bedre lakseslaktere og filetskjærere i hele landet. Over halvparten av staben enten har, eller er i ferd med å skaffe seg, fagbrev innen fiskeindustri.

— Folkene er antakelig de beste i hele landet. Men anlegget i Rogaland er atskillig større. Derfor er det ikke mulig at fisken derfra fraktes opp til Sotra, sier administrerende direktør Marit Solberg til Bergens Tidende.

Stemte blankt

De ansattes representanter i styret stemte blankt til administrasjonens forslag om å legge ned anlegg. Men i tillegg til de omorganiseringer som allerede er vedtatt, varsler Marine Harvest nye kostnadskutt. Hele den norske laksenæringen sliter tungt for tiden, og Marine Harvest vil satse beinhardt på å bli lønnsomme igjen.

Marine Harvest har 4200 ansatte i et tiltalls land, 200 lokaliteter for fiskeoppdrett verden over og 16 prosent av verdens lakseoppdrett. I Norge har selskapet 800 ansatte. Marine Harvest eies av multinasjonale Nutreco, som også eier fôrprodusenten Skretting.

TUNG DAG: På et allmøte i dag får Kent-Ivan Knudsen og kollegene hans ved Marine Harvest på Møvik i Fjell beskjed om at arbeidsplassen deres blir nedlagt i løpet av sommeren.
ARKIVFOTO: JAN. M. LILLEBØ