Oppdatert: Søndag ettermiddag er det bedre forhold, og de 63 værfaste skiløperne er nå på vei ned fra fjellet, ifølge BA.

Flere titalls skiløpere sitter værfaste på Hardangervidda etter full storm i fjellet. De har søkt tilflukt i ved hytter på Hardangervidda. Skiløperne er deltakere i ekstremløpet «Expedition Amundsen»

— Alle rapporter tilsier at de har det bra. De spiller kort, spiser skillingsboller og venter på bedre vær, forteller prosjektleder Fredrik Mandt hos arrangøren Xtreme Eidfjord til bt.no lørdag kveld.

Skiløperne la ut fra Haukeliseter klokken seks fredag morgen. Da var starten utsatt i 12 timer på grunn av dårlig vær. Etter planen skulle de være fremme i Eidfjord lørdag kveld.

— Vi har pålagt våre deltakere et 24 timers stopp på sikre sjekkpunkter, opplyser Mandt

I og rundt hytter

Totalt er det 63 skiløpere som nå venter på at stormen skal gi seg. Tre ligger værfast ved Hellevassbu, 25 på Litlos og 35 på Viersla (se kartet til høyre). Arrangøren har bemannet hyttene og tatt så mange som mulig under tak.

amundsen525173_421267907957629_409821248_n.jpg
AGURTXANE CONCELLON
amundsen på haukelister599218_421272127957207_1188810483_n.jpg
AGURTXANE CONCELLON

De øvrige ligger i telt like i nærheten.

— Alle våre deltakere er erfarne fjellfolk, men været vi har på Hardangervidda er jo kraftig, og vi følger situasjonen døgnet rundt, sier Mandt

Til årets løp var det totalt 150 påmeldte. 142 av de påmeldte hentet startnummer i Eidfjord. Der fikk de en advarsel om dårlige værutsikter, og 51 av dem kastet inn håndkleet før start.

26 rakk å komme i mål på Garen i Eidfjord før stormen satte inn.

63 deltakere ligger altså værfaste, mens to deltakere ble diskvalifisert for regelbrudd.

— De kom ned fra fjellet for tidlig, sier Mandt.

I Amundsens fotspor

«Expedition Amundsen» er inspirert av Roald Amundsen skiferd på Hardangervidda i 1896. Sammen med sin bror satte Amundsen i vei over Vidda fra Haukeliseter, men snudde før de rakk helt frem til Garen

Turen var nær ved å koste dem livet, forteller ekspedisjonen på sine nettsider. Planen var å bruke tre dager, men ferden varte i åtte dager nesten uten mat.

30 år senere skrev Roald Amundsen: «Turen på Hardangervidda var fylt av likeså hårde påkjenninger og store farer som nogen av dem det senere har vært min lodd å møte i polaregnene.»

Dagens versjon av Amundsen-ekspedisjonen ble arrangert for første gang for fire år siden. Den gang med syv deltakere. Året etter startet 11, i fjor 42, mens 150 altså var påmeldt til årets løp.

- Gjennomtrente folk

- Hvem deltar i dette ekstremløpet?

— Det er veldig mange forskjellige typer. Fellestrekket er at de alle har en dragning mot vinterfjell. Her får de gå med pulk og fullt utstyr. Utfordringen ligger i å meste seg selv og fjellet. Dette er gjennomtrente folk med et repertoar som går utenpå normale fjellvandreres. Løypen vår er ikke merket, deltakerne må navigere seg frem i all slags vær natt og dag, sier Fredrik Mandt.

— Har dere hatt så dårlig vær tidligere?

— Jeg kan bare svare for de to siste årene. Også i fjor var været dårlig, men ikke som det vi opplever nå. Denne situasjonen er helt ny for ekspedisjonen.

Bak løpet står Xtreme Eidfjord, et selskap som også arrangerer Hardangervidda Marathon.

— Målet vårt er å skape helt unive arrangementer med utholdenhetsprofil, sier Mandt.