DAG IDAR TRYGGESTAD

Fra flere leiligheter og sitt hjem i Fana, mener politiet at mannen har drevet et sex-slaveri de ikke har sett maken til i Bergen.

— Dette dreier seg om svært grov utnytting av de aller svakeste i samfunnet vårt. Tiltalen taler for seg, mener lensmann Norvald Visnes i Fana.

Ble spanet på

Politiet startet i fjor høst en omfattende etterforskning og spaning mot mannen som bor i et villastrøk i Fana. Bakgrunnen var opplysninger fra prostitusjonsmiljøet og flere offentlige etater som var svært bekymret for omgangen 62-åringen hadde med et titall prostituerte.

Etterforskningen har resultert i at mannen nå er tiltalt for kjøp og videresalg av til sammen 750 gram heroin, og for voldtekt av fire kvinner.

— Jeg har levd i et helvete. Han har utnyttet med i den vanskelige situasjonen jeg var i, og utsatt meg for både psykiske og fysiske overgrep, sier en av kvinnene gjennom sin bistandsadvokat, Jørgen Riple.

Kvinnen, som har greid å komme seg bort fra rusmiljøet, er fast bestemt på at hun vil forklare seg når saken kommer for retten. Hun vil hindre at flere sårbare kvinner skal gjennomgå marerittet hun har opplevd.

— Det er en styrke for henne at de er flere kvinner i samme situasjon. Det er likevel ikke tvil om at saken er en enorm påkjenning for henne, sier Riple.

- Kyniske hensikter

Politiet mener 62-åringen, som selv ikke er rusmisbruker, kjøpte heroin med kyniske hensikter:

  • Mot dop som betaling skaffet han seg sex med kvinnene.
  • Kvinnene skulle selge heroin videre for mannen.

— Det er våre oppfatning at kvinnene har vært heroinselgere og sex-slaver for mannen. Dette er et kynisk bilde av Bergen vi ikke tror er enestående. Derfor har vi brukt enorme ressurser på å belyse saken, sier Visnes.

Han ønsker ikke å gi flere detaljer om sakskomplekset nå få uker før den skal i retten.

— Dette er sårbare personer i et sårbart miljø. Vi ønsker derfor ro om saken til den har vært i retten, sier Visnes.

Sitter i varetekt

62-åringen ble pågrepet i januar og har siden sittet i varetekt. Sist uke ble han løslatt av Bergen tingrett fordi politiet hadde brukt for lang tid på etterforskningen. Lagmannsretten omgjorde avgjørelsen på grunn av sakens alvorlige karakter.

Blir 62-åringen kjent skyldig på alle punkter, må han regne med i overkant av ti års fengsel. Han er tidligere ikke straffedømt for liknende forhold.

Under rettssaken, som trolig kommer opp i oktober, vil et titall kvinner forklare seg om sitt forhold til mannen. Flere av kvinnene skal 62-åringen ha plukket opp på gaten. Senere skal de ha kommet hjem til ham og bodd der over flere dager.

Det er i disse situasjonene statsadvokaten mener mannen har gitt kvinnene heroin for deretter å voldta dem. Kvinnene skal da ha vært ute av stand til å motsette seg mannens handlinger, ifølge tiltalen.

Overgrepene skal ha skjedd gjentatte ganger fra 2001 og frem til han ble pågrepet i januar.

Mannens forsvarer var i går kveld ikke tilgjengelig for kommentar overfor Bergens Tidende.