11. mai 2011. En 61 år gammel mann er på vei ut fra kontoret sitt i Sentrumsbygg i Fossetunet i Sogndal. I løpet av sekunder skal livet hans få en dramatisk vending.

Utenfor jobbes det med trekking av fiberkabel. En luke i bakken er åpnet i forbindelse med arbeidet. Hullet som luken vanligvis dekker er flere meter dypt.

Flere uker måned i koma

— Han husker ingenting fra selve ulykken. Vi vet at han var på vei ut av kontoret, men det er alt, forteller Randi Marie Tandle. Hun er datter til mannen som for over tre år siden falt ned i det åpne hullet like utenfor Sentrumsbygg.

Ifølge politiet har mannen trolig hatt blikket festet fremfor seg og ikke oppdaget at luken like utenfor døren var fjernet. De store hodeskadene som følge av fallet, førte til at han blant annet lå nærmere en måned i koma. Flere hodeoperasjoner ble også gjennomført etter ulykken.

— Han fikk veldig store skader, sier Tandle. Fallet medførte både kraniebrudd og alvorlig hjerneskade for 61-åringen, som i dag bor på et omsorgssenter i hjemkommunen.

- Mye av personligheten er borte

Skadene og operasjonene etter ulykken har fått store følger for både mannen og familien. Ifølge datteren er det ikke mye igjen av han de en gang kjente.

— Kortidshukommelsen er svært svekket og mye av personligheten er borte. Han trenger hjelp til det meste. Likevel har vi gode stunder sammen, forteller datteren som også fungerer som hjelpeverge for sin far.

Må møte i retten

En mann, som var daglig leder i ett av firmaene som jobbet på stedet, skal ha vært til stede da ulykken skjedde. I tillegg skal en kollega i et annet firma tidligere på dagen ha vært involvert i arbeidet. Begge må tirsdag møte i Sogn tingrett, tiltalt for brudd på straffelovens paragraf 238 - for å ha forvoldt betydelig skade på en annen person som følge av uaktsomhet. Strafferammen er bot eller inntil tre års fengsel.

— De unnlot å sørge for tilstrekkelig sikring av luken, heter det i tiltalen mot de to.

Ett av firmaene som var involvert i arbeidet skal allerede ha fått et forelegg på 800.000 kroner som følge av ulykken. Nå venter også krav om oppreisning.

Vil bli flere runder i retten

— I retten vil det i denne omgang bli fremmet oppreisningskrav på 150.000 kroner. Men selve erstatningskravet for det økonomiske tapet og utgifter i forbindelse med ulykken, vil bli behandlet som en egen sak på et senere tidspunkt, forklarer bistandsadvokat Robert Fonn.

Politiadvokat Inger Beth Fosse forteller til BT at det i retten i første omgang vil være fokus på spørsmålet om hvor god sikring og informasjon som var gitt i forbindelse med arbeidet på stedet.

— Det sentrale spørsmålet vil bli hvorvidt arbeidet var utført uaktsomt eller ikke. Spørsmålet vil være om dette var sikret godt nok til at ulykken ikke skulle skje, om de som jobbet der var uaktsomme i sikringen og om brukerne av bygget var varslet på forhånd, sier Fosse.

Advokat Jan Trygve Tollefsen er forsvarer for en av de tiltalte. Han ønsker ikke å kommentere saken på nåværende tidspunkt. Det har ikke lykkes BT i å komme i kontakt med advokat Svein Tømmerdal, som forsvarer den andre tiltalte.