Hvert år tar BIRs forbrenningsanlegg i Rådalen imot over 63.000 tonn husholdningsavfall som er samlet inn fra bosspannene. Desember er høytid, ikke bare for familiehygge og fest, men også for boss.

Mens bossberget i gjennomsnitt veier 5300 tonn hver måned året gjennom, stiger bossmengden til nærmere 6000 tonn i desember. Det er en økning på ti prosent, eller vel 600 tonn. Også papirmengden øker med 250 tonn bare i desember.

Allerede nå er bossbunkeren full og anlegget brenner unna på maks kapasitet. Anlegget, som i dag har en forbrenningslinje, klarer ikke å ta unna de store avfallsmengdene som leveres.

Fordi bossmengden strømmer inn, har renovatørene måtte stå i kø for å tømme bossbilene, og det har vært nødvendig å lagre boss i store avfallsballer, forteller Tina Skudal, informasjonskonsulent i BIR.

Les også: Bergenserne kaster mest og kildesorterer minst

— Baksiden av julen

Og travlere skal det bli for renovatørene, som nå lader opp til en travel høytid. HSH, hovedorganisasjonen for handel og tjenester i Norge, spår nemlig at vi i år kommer til å se en vekst i julehandelen på tre prosent fra i fjor. Hver og en av oss vil handle for vel 9450 kroner i løpet av desember.

— I slutten av desember og begynnelsen av januar får vi et skikkelig trøkk, da skal folk rydde bort julen. Vi får en opphopning av voldsomme bossmengder inn i anlegget i romjulen, sier Skudal.

Renovatørene jobber både julaften og nyttårsaften, men 1. og 2. juledag er det ikke tømming. Derfor er 3. juledag og resten av romjulen årets største bossdager. Da kjører BIR doble ruter for å ta igjen etterslepet.

— Da tikker det inn jevnt og trutt med anselige mengder boss. Det er baksiden av julekalaset, slår Skudal fast.

Forventer økning

Heller ikke BIR tror finanskrisen vil legge en demper på bossmengden.

— Vi har sett en jevn økning. Vi hadde en liten nedgang i fjor høst, men finanskrisen satte ikke nevneverdige spor. Vi forventer en økning i bossmengden i år, sier Skudal.

**Les også:

Handletur gir søppelhaug**

Først og fremst er det mye emballasje i omløp i juletiden. Mye kan gjenvinnes, men Skudal minner om at vanlig julegavepapir er restavfall.

— Grunnen til det er at julegavepapiret hovedsakelig består av papir med dårlig kvalitet, med leire og mye fargestoffer.

Vel vitende om at bosset tårner seg opp når julepakkene åpnes, leverer BIR ut en rød «julesekk» til alle kundene sammen med kundebladet «Bossanova» i uke 50. Skudal minner om at man ikke må glemme kildesortering på julaften.

— Jeg anbefaler å ha klar en sekk til plast, en eske til papir og papp, og en julesekk til det som ikke er gjenvinnbart. Då får man en mer miljøvennlig julaften.

Gråpapir og kongler

Skudal har flere tips for en mer miljøvennlig jul:

  • Kjøp kvalitet! — Det viktigste for miljøet er å kjøpe ting som ikke blir fort ødelagt, men som varer lenge. Tre for prisen av to er ikke god i miljøsammenheng.
  • Gi en tjeneste eller en opplevelse i stedet for tradisjonelle gaver. - Jeg vil påstå at den gaven er vel så spennende å pakke opp som en vanlig, sier Skudal. Hun foreslår kino - eller teaterbilletter, middagsinvitasjon eller klippekort på snømåking, luftetur med hunden eller noe annet noen trenger.
  • Skudal bruker ikke det vanlige gavepapiret, men pakker gaver inn i gråpapir og pynter med kongler, granbar og tørkede blomster. - Det er dekorativt og skiller seg ut, anbefaler hun.
  • Julegavepapir og sløyfer kan brukes om igjen. Da minsker man miljøulempene.
  • Kjøpt julegaver hos Fretex eller andre bruktbutikker.Test deg selv: Er du et miljøsvin?

Er du bekymret for de enorme bossmengdene vi produserer? Del gjerne et bossredusende forslag i kommentarfeltet.

BIR