Torsdag 20. juli klokken 12.39.13 (norsk tid) skjer det.

Da står en over halv milliard mennesker utplassert over hele verden for å simultanhoppe. På denne måten skal jordkloden bringes ut av bane. Det er i hvert fall planen til initiativtakerne bak World Jump Day.

På nettsiden www.worldjumpday.org promoverer de den store dagen på denne måten:

Redder miljøet

«Vitenskaplige undersøkelser har bevist at en endring av jordens posisjon kan stoppe global oppvarming, utvide antall lystimer i døgnet og skape et mer homogent klima».

Det er funnene til en tysk professor kalt Hans Peter Niesward fra München, som danner utgangspunkt for forsøket. Sammen med sine kolleger ved avdeling for gravitasjonsfysikk har han — ifølge World Jump Day - publisert en rapport som konkluderer med jorden kan drives ut av bane dersom 600 millioner mennesker slår seg sammen og hopper samtidig. Ifølge nettsiden er det så langt registrert over 598 millioner registrerte hoppere. Dermed gjenstår knappe to millioner frivillige.

Det eneste problemet med prosjektet, er at det er en bløff.

Ifølge nettstedet Axisartists.org.uk er den iverksatt av Torsten Lauschmann, en tysk kunstner, filmskaper og anerkjent bløffmaker som er bosatt i Skottland.

- En vits

Knut Jørgen Røed Ødegaard, professor ved institutt for teoretisk astrofysikk og leder i Norsk Astronomisk Selskap, har aldri trodd på prosjektet:

— Nei, dette er en vits. Jordens bane kan kun endres ved en påvirkning utenfra. Og i dette tilfelle skjer det ikke noe i verdensrommet som skulle tilsi at de klarer å endre jordens bane. Det er som om en fotball ligger midt på en gressbane. Den vil ikke begynne å hoppe og sprette om det løper noen maur oppå den.

— Ok. Et lite ekstraspørsmål i samme gate til slutt, siden vi først har deg på tråden: Hvis vaieren ryker i en heis, er det virkelig sånn at kan redde deg ved å hoppe opp akkurat i det heisen treffer bakken?

— Nei. Du vil ikke klare å hoppe tidsnok. Hvis du klarer å hoppe i 150 til 200 kilometer i timen, kan du kanskje klare å dempe skadene, men det tviler jeg på. Du vil nemlig ikke få noe fraspark.

— Da vet vi det. Takk for praten og god sommer.

— Takk det samme.

VEIGÅRD, ERIK