Søndag morgen var det registrert 59 personer med tegn på influensa på den nordiske 4H-leiren i Sogn og Fjordane.

Ingen av dem er alvorlig syke og de fleste er i ferd med å bli friske igjen, opplyser ledelsen i 4H på organisasjonens nettsider.

Behandles med Tamiflu

Én person er på isolat i Florø etter å ha fått symptomer under reise dit, resten er innlosjert på Reed Skule.

— Vi får tilbakemelding om god stemning, bortsett fra at de kjeder seg, sier rådmann i Gloppen kommune, Marit Elisabeth Larsen.

Hun forteller at alle de isolerte har samme symptomer og blir behandlet med Tamiflu.

Helsepersonell har dessuten startet forebyggende behandling med Tamiflu til 75 personer som kan være i risikogrupper for utvikling av mer alvorlig sykdom hvis de får influensa.

De fleste av de 1.700 deltakerne som var på leiren hadde i løpet av søndag forlatt stedet, og situasjonen betegnes som under kontroll.

Kan hentes hjem

De syke leirdeltakerne må sitte isolerte i Breim i totalt syv dager, så lenge foreldre ikke kommer og henter dem.

— Vi tar en ringerunde til foreldrene nå i kveld og høre om de har mulighet til å hente barna hjem, sier Larsen.

Rundt 45 av de syke reiste til leiren i samme buss fra Vest-Agder

— Totalt skal det ha vært 76 passasjerer på bussen. Det er klart at de passasjerene som ikke var syke i morges, er i en høyrisikogruppe, sa fylkeslege i Sogn og Fjordane, Petter Øgar til bt.no lørdag.

Kommunen har tatt i bruk Rygg skule som lokale for de som er isolerte, og Reed skule vil nå også bli tatt i bruk. Alle som er smittet, vil bli isolerte i syv dager.

Fylkeslegen opplyser at deltakerne ikke lenger blir testet for om de har fått influensa A (H1N1), også kjent som svineinfluensa, slik det ble gjort med de første tilfellene.

— Vi har kartlagt alle som har en sykdom som kan føre til komplikasjoner hvis de får viruset. Disse får forebyggende behandling, sier Øgar.

Han opplyser at ingen er blitt alvorlig syke, men at én person har blitt litt sykere enn de andre.

Jente smittet

Etter å ha diskutert saken med Gloppen kommune, Fylkesmannen i Sogn og Fjordane og nasjonale helsemyndigheter, har 4H funnet ut at den beste løsningen nå er å gradvis avvikle leiren, opplyser organisasjonen på sine nettsider.

Foreløpig er det påvist influensa A (H1N1), også kjent som svineinfluensa, hos én av de 37 som er blitt syke.

Det er en 15 år gammel jente fra Sørlandet som har fått påvist smitten. Til Dagbladet.no sier hun at hun har det bra, men at hun ikke får dra hjem ennå.

— Ingen av dem som sitter i isolat er alvorlig syke. De har vanlige influensasymptomer som feber og muskelsmerter, opplyser informasjonsansvarlig i 4H, Beate Patay, til bt.no.

— Nå følges nasjonale retningslinjer. Vi har fokus på god håndhygiene, at folk skal holde avstand til hverandre, og isolering av de syke.

Fylkeslege Øgar forklarer at isoleringen av de syke skyldes praktiske forhold.

— De kunne godt reist hjem, om det hadde latt seg gjøre å frakte dem uten at de representerte noen smittefare for andre, sier Øgar.

Beredskapstelefon

Totalt er det 1700 ungdommer som deltar på 4H Nordic Camp denne uken. Ungdommer fra 15 forskjellige land er med på arrangementet i Breim i Gloppen kommune.

I morgen skulle det arrangeres åpen dag og Surferosa-konsert. - Dette må vi selvsagt avlyse, sier Patay.

Leirområdet ligger ved Norsk Fjordhestgard på Breim, på samme sted som Norsk countrytreff arrangeres hvert år.

4H har opprettet en beredskapstelefon hvor pårørende kan ta kontakt. Den har telefonnummer 57868315.

Oddleiv Apneseth
Oddleiv Hans Apneseth