Før helgen ble nok en gang ulven sett av folk. Den var da like i utkanten av et byggefelt i Angedalen i Førde kommune. Bonden Ove Andre Tjønneland fortalte til NRK at han sto bare seks meter fra ulven. Dyret sto helt stille og så Tjønneland rett inn i øynene.

Det er tidligere gjort flere observasjoner av ulven i nabokommunen Naustdal.

Jegere har i flere måneder søkt etter ulven uten å ha sett sport etter den. Seniorrådgiver hos Fylkesmannen i Sogn og Fjordane, Hermund Mjelstad, mener sjansene for å få tatt ulven vil øke betraktelig nå når snøen kommer.

Ifølge Jegerregisteret har 57 godkjente jegere nå meldt seg på i jakten.

En helt annen jakt

— Når snøen kommer, ser man sporene etter ulven. Det blir en helt annen jakt enn når det er bar bakke, sier Mjelstad.

Han ser for seg to alternative skjebner for ulven som har vandret vestover fra resten av flokken i Sverige.

— Jeg ser det som utenkelig at den befinner seg i Sogn og Fjordane og kan fiorsyne seg av lam til våren. Enten blir den tatt av dage i løpet av jakten i vinter, eller den vandrer selv ut av området og østover i gjen. DNA-analyser har påvist at det er en ung hanulv, og trolig på leting etter en partner. Den finner han ikke i Sogn og Fjordane, og vil trolig da vandre tilbake dit den kom fra, mener Mjelstad.

Fylkesmannen har ennå ikke klart omfanget av skadene ulven har påført beitedyr i området, men vil ha dette klart i neste uke.

Rovdata har tidligere analysert avføring fra ulven i et område der den drepte åtte sauer. Undersøkelsene viser at ulven stammer fra det helsvenske reviret Kläggen i Värmlands len, omlagt 15 kilometer fra grensen mot Norge.

Lang vandring

I luftlinje har ulven beveget seg over en avstand på 405 kilometer for å komme til Sogn og Fjordane.

Les også:

Vandringen til ulven bekreftet tidligere undersøkelser om ulvens vandring. Den viser at unge ulver født i Sverige har en tendens til å vandre vestover, mens unge ulver født i Norge har en tendens til å vandre østover.

FORSVINNER TROLIG I VINTER:Enten klarer jegerne å felle ulven i løpet av vinteren, eller den forsvinner østover av seg selv, tror de som følger ulvejakten i Sogn og Fjordane. Bildet er et eldre arkivbilde fra BTs arkiv, og viser ikke ulven i Sogn og Fjordane.