Hordaland fylkeskommune ser for seg å spare fem millioner kroner i året på ordningen.

— Hvorfor skal elevene betale?

— Det er ikke det vi ønsker, men økonomisk sitter vi i saksen. Dessuten kjenner vi til at noen selger skolereisekortene til andre, og kjøper ungdomskort isteden, sier samferdselssjef Magnus Vestrheim i Hordaland fylkeskommune.

I dag får alle elever som bor mer enn seks kilometer unna undervisningsstedet et skolereisekort.

Det kan bare brukes mellom hjemstedet og skolen, mens ungdomskortet gjelder for alle buss- og togreiser i fylket. For hvert ungdomskort som kjøpes, belastes fylkeskommunen med mellom 240 og 320 kroner.

— Vi har ikke noen dokumentasjon for at ungdom selger disse kortene, men det er en kjent sak at det skjer. Dette er uansett ikke hovedsaken, sier Vestrheim.

Hovedsaken er at samferdselsavdelingen er pålagt å spare inn ti millioner kroner på sitt budsjett. Forslaget kommer fra rådmann Paul M. Nilsen.

— Poenget er at vi med skolereise- og ungdomskortene har to gode ordninger ved siden av hverandre. Innsparingen er en del av en pakke på 57 millioner kroner, og dette er ikke stedet det er verst å kutte i. Det var verre å redusere transporttilbudet for handikappede, sier Nilsen. Ungdomskortet koster 360 kroner i måneden.

Trolig flertall

Saken skal behandles av komité for miljø og samferdsel tirsdag. Onsdag skal den opp i Fylkesutvalget.

Dersom den nye ordningen blir vedtatt, bryter fylkespolitikerne med sitt eget vedtak i mars om at skolereiser skal være gratis.

— I prinsippet skal det være slik, og lignende forslag er avvist flere ganger tidligere, sier fylkesordfører Gisle Handeland (Ap).

Og dermed burde det vel være klart hva de fem representantene fra partiet vil stemme.

— Forskjellen fra tidligere er den økonomiske situasjonen vi er i. Jeg er beredt til å gå inn for alle forslag som kan bringe budsjettsituasjonen under kontroll, sier Handeland, som ikke vil forskuttere stemmegivingen.

Fylkesutvalget har 15 medlemmer. Bergens Tidende kontaktet i går representanter for alle partiene. Bare Trude Drevland (H) svarte på henvendelsene.

— I utgangspunktet er dette er dårlig forslag. Men pengene må dekkes inn et sted.

Heller ikke Drevland ville si hva partiet kommer til å stemme.

Kostbar skolegang

— Jeg blir forbannet, sier Karoline Myklebust, leder for elevorganisasjonen i Hordaland.

— Det heter at vi skal ha gratis skole i Norge. Vi betaler allerede flere tusen kroner for lærebøker, kopiering og ekskursjoner. Alle har ikke råd til å betale dette på toppen. Hun reagerer også på at forslaget kommer i skolenes sommerferie.

— Dermed er det veldig vanskelig å mobilisere mot dette.

Hun varsler at de nå vil sette i gang en ringerunde til alle medlemmene av Fylkesutvalget.

— Jeg har en vond magefølelse for resultatet i denne saken. Men vi må bare stå på og forsøke å snu politikerne, sier Myklebust.

MÅ BETALE: Dersom fylkesutvalget støtter forslaget fra fylkesrådmannen, må elevleder Karoline Myklebust og 5600 andre elever i den videregående skole i Hordaland betale 3600 kroner for å komme seg til skolen.
Foto: Tor Kristiansen