• Stopp De ti bud-bilen og den svarte Passaten i venstre fil. Politibetjent Tom Myhre hadde sin fulle hyre med å hanke inn folk i Lars Hilles gate i formiddag.

Trafikkavsnittet ved Bergen Sentrum Politistasjon hadde kontroll av bilbelter og ulovlig bruk av mobiltelefon i Lars Hilles gate i formiddag.

I solen i Lysverksvingen står politibetjent Tom Myhre med kortermet skjorte. Tatovering på venstre overarm vises såvidt. Han myser inn i strømmen av biler og løfter stadig opp den svarte walkie-talkien for å preike.

— Stopp De ti bud-bilen og den svarte Passaten i venstre fil. Kan dere ta flere? Det spraker i walkie-talkien. Myhre snur hodet etter bilene og gir kjappe, konsise meldinger til de fire politifolkene litt lenger borte i gaten.

Arrogante mobilbilister

— Det er helt utrolig. De bryr seg verken om bilbelte eller mobil bruk. Noen er så arrogante at de bare fortsetter å snakke i mobilen, selv om de ser politikontrollen, sier Myhre til bt.no.

I enden av busslommen ved Lysverket, vinkes bilistene til siden.

56 tatt, mange slapp forbi

— Bare på denne korte tiden har vi tatt 46 bilister som ikke hadde bilbelte på og ti som snakket i mobiltelefon. Det er tydelig at mange sentrumskjørere ikke bruker bilbelte, men det burde de absolutt. Det skal ikke store farten til før de får alvorlige skader, og kombinasjonen manglende bilbelte og airbag er slettes ikke god, sier politibetjent Jens Kleppe.

Rask hoderegning viser at 46 førere uten bilbelte som må ut med 750 kroner hver, gir staten 34.5000 kroner i gebyrinntekter. Bruk av mobiltelefon mens en kjører, koster nå bilisten 1000 kroner. Samlet skaffet de fem politifolkene staten 44.500 kroner på noen korte morgentimer.

Og pengekilden synes utømmelig.

Mens vi snakker blir en snerten grå Mercedes SLK 230 Kompressor vinket til sides. I den toseters sportsbilen sitter en voksen mann uten beltet på.

Tok to runder

Langt flere bilister uten bilbelte på kjører forbi, enn de politiet har kapasitet til å stoppe.

— En kar kjørte rundt her og forbi oss to ganger. Første gang så vi han ikke hadde bilbeltet på, men vi hadde ikke kapasitet til å stoppe han. Da han kom på andre runden og fortsatt ikke hadde fått på seg selen, ble han vinket inn, forteller Jens Kleppe.

BELTEKONTROLL: Politibetjent Jens Kleppe under kontrollen i Lars Hilles gate i formiddag. FOTO: PÅL ENGESÆTER