Søndag formiddag opplyser politiet at det var den 55 år gamle Kåre Magnar Alvsvåg, bosatt på Stord, som omkom i båtulykken på Fitjar lørdag ved 11-tiden. Navnet ble frigitt av Haugaland og Sunnhordland politidistrikt søndag klokken 13.00. Det var to voksne menn ombord i taubåten. Den andre havnet i sjøen og ble berget av en fisker som så hva som skjedde. Den omkomne lå innesperret i den kantrete taubåten i nærmere en time før han ble hentet ut og bekreftet omkommet.

Berget av hobbyfisker

Taubåten var involvert i arbeidet med å hjelpe en større slepebåt da ulykken skjedde. Den store slepebåten var da i ferd med å slepe et skrog fra Polen som skal utrustes ved verftet på Fitjar.

BT har snakket med hobbyfiskeren som berget mannen som lå i sjøen.

— Da jeg så en mann i sjøen, ga jeg full gass for å plukke ham opp, sier fiskeren som vil være anonym.

Han var ute for å trekke teiner sammen med sin sønn da han først observerte på avstand at taubåten lå på tvers av en større slepebåt.

— Få minutter senere, da jeg hadde trukket teinene, så jeg den lille taubåten liggende med bunnen i været og at en mann var havnet i sjøen, sier mannen.

Dramatiske minutter

Redningsmannen forteller om dramatiske minutter etter at han hadde berget den første mannen opp fra sjøen.

— Han var naturligvis veldig oppskaket fordi det var en mann til som var innesperret i den kantrete båten. Vi fikk sleper ombord, men det var vanskelig å få den tunge båten inn mot land.

Først da båten var kommet inn til kaien, lykkes det dykkere å få ut den avdøde 55-åringen.

Raskt på plass

Redningsmannskapene kom frem til ulykkesstedet vel en halv time etter første melding.

— I slike tilfeller er dykkerne i luftambulanse fra Bergen en kjemperessurs. I tillegg hadde vi Kystvakten liggende i Langenuen. Derfor gikk det relativt raskt å få redningsmannskaper på stedet, så slik sett gikk denne aksjonen greit, sier vakthavende redningsleder ved Hovedredningssentralen på Sola, Nils Ole Sunde.

De første som kom frem var dykkere fra 110 Brann Hordaland. De ble fløyet fra Bergen med luftambulanse.

I tillegg til dykkerene fra Bergen kom det også på plass dykkere fra Kystvaktens skip som lå i Langenuen.

Vil hindre dieselutslipp

Politiet fikk i går bistand fra Sjøfartsdirektoratet og Ulykkeskommisjonen for sjøfart i etterforskningen og for å klarlege årsaken til ulykken.

Trolig må den 14,5 meter lange og 60 tonn tunge båten tas på land før den kan undersøkes nærmere. Kystvakten bisto også i arbeidet med å sikre at oljen ikke skulle forurense sjøen.