Situasjonen var dramatisk og bussen måtte sikres ved hjelp av andre store kjøretøy før turistene kunne reddes ut.

— Oppdraget er spesielt og vi har store mannskaper på stedet. Det har vært tilløp til panikk blant passasjerene, sier operasjonsleder Kjell Biesmans.

Ble sittende en time

Ulykken skjedde like etter klokken to i ettemiddag ved Håheim i Stryn kommune. Turistbussen møtte en lokalbuss på den svært smale strekningen og havnet utenfor veien. Der ble den stående helt på kanten av en bratt skrent som fører ned til et vann.

— Den heller 45 grader, sier operasjonslederen.

Passasjerene, som var i Stryn for å se på Briksdalsbreen, måtte sitte i bussen en time for å stabilisere vekten, før de ble reddet ut en etter en. Ingen ble skadet under utforkjøringen.

Dro til breen

Turistene ble fraktet til Briksdalsbre fjellstue i nærheten av ulykkesstedet etter redningsaksjonen. Deretter fikk de en ny buss som kjørte den videre inn den planlagte ruten inn til Briksdalsbreen.

Ulykkesbussen er nå fjernet.

— Den kom for langt ut i veikanten. Det er mildt sagt smale og elendige veier i dette området, sier Bjarte Haugen i Oldedalen skyss.

Lange køer

Han fraktet passasjerene videre fra stedet der de kjørte utfor.

— De virket rolige og avslappet, sier Haugen.

Flere ambulanser, redningsmannskap, to luftambulanser, brannvesen, SeaKing helikopter, dykkere og politi har i ettermiddag jobbet på ulykkesstedet.

Det var lange køer i området etter uhellet. Veien åpnet igjen klokken 18 i ettermiddagen.

INGEN SKADDE: De 56 personene om bord i den spanske turistbussen ble ikke fysisk skadd, da bussen holdt på å velte ned et stup i Olden.
Foto: Bengt Flaten, Fjordingen