Rusakutten i Helse Bergen presenterte i ettermiddag tall for sin aktivitet i perioden etter at Nygårdsparkens øvre del stengte.

FIKK HJELP: 76 personer med bruk for helsehjelp etter narkobruk kom inn til Akuttposten i Bergen i uken etter at Nygårdsparken stengte. 54 av dem hadde tatt overodoser. Denne mannen ble hjulpet bort fra Korskirkeallmenningen noen dager etter parkstengingen.
Odd E. Nerbø

Stengingen skjedde om morgenen mandag 25. august.

54 narkooverdoser

Siden da har akuttposten, et spesialtilbud for akutt avrusing like ved Bergen legevakt, lagt inn 118 personer med rusproblemer:

  • 54 har blitt lagt inn på grunn av overdoser med illegale stoffer (narkotika).
  • Ytterligere 22 brukere av illegale stoffer er lagt inn av andre årsaker enn overdose.
  • 42 personer er lagt inn på grunn av alkohol . — Det er en liten økning i overdoser i august, men vi har alltid variasjoner. Det er for tidlig å si noe om denne økningen har noe med Nygårdsparken å gjøre eller ikke, sier Anne Magrethe Stokken, seksjonsleder for Akuttposten.

— Jeg tror flere reagerer på forkomne personer nå, enn når parken fortsatt var åpen. Og det er i og for seg positivt, legger hun til.

- Følger nøye med

Totalt ble 233 personer lagt inn ved Akuttposten i august, det høyeste månedstallet i 2014.

Vågsbunnen, den største rusansamlingen etter parkstengingen, er det hyppigst funnstedet utendørs, ifølge Rusakuttens tall.

— Seks personer har tatt overdose i Vågsbunnen-området etter 25. august. Men vi hadde også mange overdoser i det samme området før stengingen, sier Stokken til BT.

Siden parkstengingsdagen 25. august er fem overdosepasienter tatt med fra Torgallmenningen og tilstøtende gater, mens tre er funnet ute i Nygård-området.

Stokken sier det store spørsmålet nå er om den stengte parken vil føre til permanente, nye trender i hvor overdosene settes.

— I de to ukene etter stengingen ser det ut som om det skjer en oppblomstring av overdoser i Vågsbunnen og Torgallmenningen-området. Men vi kan ikke si at dette er noe som vil holde seg over tid. Vi vet av erfaring at det er variasjoner i både hvor overdosene settes og hvor hyppig det skjer.

Ingen bekymring for bydelene

Flere personer med overdoser og andre rusproblemer er funnet utendørs. Men områder eller bydeler med færre enn tre «utefunn» er ikke med i oversikten.

Stokken sier de vil følge nøye med på utviklingen videre - og ha et spesielt øye til om det skjer en oppblomstring av overdoser i bydelene.

— Så langt har vi ikke sett noen utvikling i bydelene som gir oss grunn til bekymring, sier Stokken.