Været var noe bortimot perfekt for fjelltur i Bergen søndag. En kjølende bris i stor sett strålende sol var det beste utgangspunkt for den tradisjonsrike fjellvandringen på byens mange fjell. 7-fjellsturen har en lengde på 30 km og med en samlet oppstigning på 2200 meter. 4-fjellsturen har en lengde på 15 km og samlet oppstigning på 1200 meter.

Einar Grieg i Bergen Turlag sier til Bergens Tidende at arrangørene var spent på hvordan oppslutning ville bli etter de dårlige værmeldingene som var sendt ut lørdag kveld.

Rekord

— Det var nok noen som ble skremt av de dårlige værvarslene. Til tross for dette, ble det veldig god deltakelse i år, faktisk det 3. beste i arrangementets 48-årige historie. 2502 gikk turen i år. 1419 av dem gikk de 7 fjelltoppene Lyderhorn, Damsgårdsfjellet, Løvstakken, Ulriken, Fløifjellet, Rundemanen og Sandviksfjellet. 1083 gikk 4-fjellsturen over Ulriken, Rundemanen, Fløien og Sandviksfjellet. Deltakelsen i 4-fjellsturen er rekord. Høyest totaltall hadde vi i 1999 da 2724 deltok - 1893 på 7-fjellsturen og 831 på 4-fjellsturen. Nest høyest deltakelse fikk vi i 1997 da 2629 (1800 - 829) deltok, sier Grieg.

— Hvordan var forholdene?

— Været var veldig bra, men stiene var noe sleipt etter regnværet lørdag. Særlig gjaldt det på Lyderhorn der det er mange myrer. Men vi har ikke fått rapport fra Røde Kors Hjelpekorps om at noen har skadet seg, sa Grieg da BT snakket med ham tidlig på ettermiddagen.

— Hvor lang tid bruker de sprekest på turen?

Ikke tidtaking

— Turlaget tar ingen tider. Dette er ikke ment å være en konkurranse. Men det er nok som konkurrerer med kamerater eller seg selv. Starten for den lengste turen foregikk mellom 8 og 9 fra Nutec i Gravdal, mens den korteste varianten startet mellom 10 og 11 fra Bergen Yrkesskole. De første var i mål ved turlagskontoret i Marken rundt 12.45. Vi regner med at de siste er i mål ved 23-tiden, sier Grieg.

— Det viktigste med dette arrangementet er at folk skal få komme seg ut i fjellet på en skikkelig utfordrende tur. Tidligere har 4-fjellsturen hatt lav status i forhold til 7-fjellsturen. Men det ar rekordmange valgte den varianten, gleder oss. Mange unge menn gikk 4-fjellsturen i år. Det viser at også denne turen har oppnådd prestisje, sier Grieg.

JENTETUR: Fire jenter i fint driv mot Ulriken. Fra venstre Katrine Svendsen, Marte, Cathrine og Kersti Sundal.
Foto: Marita Aarekol