Dette sa LO-sekretær Christopher Beckham i sin appell under demonstrasjonen mot Israels krigføring mot Palestina og Libanon i Bergen lørdag ettermiddag. Om lag 500 demonstranter samlet seg ved Den blå steinen i Bergen sentrum for å vise sin avsky mot bombene. Under hovedparolen «Stans Israels terror mot Palestina og Libanon» gikk demonstrantene – svært mange av dem ungdommer – i tog gjennom sentrumsgatene.

Demonstrasjon gikk fredelig for seg. Et ungt par med barnevogn og en enslig plakat, der det sto at Hizbollah og Hamas er terrorister var det eneste motinnslaget mot arrangementet i regi av Norsk Folkehjelp og Den palestinske forening i Bergen.

Fordømme både Israel og Hizbollah I sin appell sa sekretær Christopher Beckham i LO-Bergen at verden må fordømme både Israel og Hizbollah.

– I dag er det krig mellom staten Israel og sivilbefolkningen i Palestina og Libanon. Dette kan ikke verdenssamfunnet sitte og se på. Nasjoner verden over og FN må reagere på Israels brudd på menneskerettigheter. Men samtidig som verden fordømmer Israel, må den fordømme Hizbollah. Også de skyter raketter og granater mot sivilbefolkningen i Israel, la han til.

Ryggen til Palestina

I sin appell kritiserte lederen av Den palestinske foreningen i Bergen, Ahmad Aljamal, de vestlige land for passivitet og langt på vei aksept av Israels krigføring.

– Vesten har vendt ryggen til Palestina. Noen vestlige land er også for krigen, andre hevder at dette er Israels rett til å forsvare seg. Nå ser vi at Israels forvarer seg med å bombe forsvarsløse mennesker, skoler, barnehager og sykehus. De dreper uskyldige som prøver å flykte. Hvis vi forsvarer våre brødre og søstre, kalles de det terrorisme,

Også Åse Vaksinen Sælensminde holdt appell på vegne av Norsk Folkehjelp før demonstrasjonstoget la ut på vandringen gjennom bygatene under taktfaste rop om boikott av Israel.

Knuffing

Etter at demonstrasjonen var over, var det et mindre sammenstøt mellom en gruppe palestinere og Mathias Lie og Dimitri Karam. Sistnevnte sto med en plakat med teksten: «Hizbollah og Hamas = terrorister», Lie med et kristent kors.

Dette ble for kraftig kost for rundt 15-20 demonstranter som flokket seg rundt de to.

– De truet oss på livet. Vi har ikke sagt et ord, bare stått her, sier Mathias Lie.

Bortsett fra en kvinne som skal ha kjørt en barnevogn inn i de to, ble gemyttene løst opp før noe utartet til vold.

– Det var en kvinne som reagerte veldig sterkt, men det var få som likte det. Det er en provokasjons under en fredelig demonstrasjon at de bare står der, sier Alejandro Decap.

Politiet kom raskt og mannsterke til stedet med fire politibiler. Da var uroen allerede over, men de snakket likevel med Lie og Karam til stor applaus fra folkemengden rundt.

– Jeg er kristen libaneser og Hizbollah og Hamas har drept medlemmer av min familie. Jeg er ikke for Israel, jeg er for Libanon, sier Karam.

Marit Hommedal