Bergen legevakt anslår at opptil halvparten av pasientene som er behandlet for brudd og fallskader er yrkesaktive.

Et grovt regnestykke viser dermed at glatten kan koste samfunnet 15 årsverk — eller 4-5 millioner kroner - som følge av sykemeldinger, dersom 200 yrkesaktive blir innvilget tre-fire ukers sykefravær.

500 på seks dager

Bergen legevakt måtte i går kveld konstatere at det samlede antall fallskader siden nyttårsaften krøp mot 500. Det er 50 prosent over normalen.

Onsdag 2. nyttårsdag hadde toppnotering med 103 pasienter. En gjennomgang av skadetypene minner om innholdsfortegnelsen i en lærebok i ortopedi

— Det er veldig mye håndleddsbrudd, kneskader, ankelbrudd og brudd i hofter og lårbein, sier vakthavende lege ved røntgenavdelingen, Bergen legevakt, Kari Møen.

Rundt halvparten av skadene er brudd eller skader som trenger ytterligere oppfølging på sykehus. I går måtte pasienter tåle opptil tre timers kø på venteværelset. Hjertesukkene har vært mange, men ikke først og fremst over mangel på strøsand.

— Folk er nok mer opptatt av smertene de er påført, enn av dårlig strøing, sier doktor Møen.

Smekkfullt på Haukeland

På Haukeland sykehus er det smekkfullt på Ortopedisk avdeling, med nærmere 80 pasienter i sengene. Da er også lekestuen tatt i bruk.

Sykehuset anslår at tre firedeler av dem har beveget seg på glattisen.

Ansatte ved Nevrologisk avdeling opplyser at minst 6-7 pasienter er lagt inn med hjernerystelse og hodeskade i løpet av de siste tre-fire dagene.

— Vi har hatt veldig mye ekstra i løpet av nyttårshelgen og dagene etterpå. Vår økning vil normalt følge den økte pågangen hos legevakten, sier studentvakt ved akuttmottaket, Arne Instebø.

Alle pasienter med bruddskader som trenger operasjon blir sendt videre fra legevakt til sykehusbehandling. Det samme gjelder ved tilstander der smertene gjør pasienten hjelpetrengende.

TIÅRETS HÅLKEFØRE: Bergen legevakt har registrert nær 500 fallskader siden nyttårsaften. Det er 50 prosent over normalen. Så mye som 15 årsverk kan ha gått tapt i sykemeldinger.
Foto: Roar Christiansen