• Jeg vet foreløpig ingenting om vi kan berge noe, sier Solbjørg Fagerbakke i Galla på Stord.

Sur røykelukt og dråper som drypper fra taket. Dammer på gulvet der vordende bruder har svingt seg og prøvd kjoler i Sunnhordlands største brudesalong.

Brannen i nabobygget på Leirvik natt til onsdag har rammet brutalt.

— Det er en tragedie. Det føles som om jeg er litt på siden av meg selv, sier butikkinnehaver Solbjørg Fagerbakke.

Store vann— og røykskader

Fremdeles henger noen kjoler igjen i lokalet, men tomme stenger vitner om at de fleste er fjernet. Et vitrineskap står fullt av diademer. På gulvet en stabel skoesker. Butikkeieren håper noe kan berges, men vet ennå ingenting.

- Hvordan vil dette ramme dem som skal stå brud fremover?

— For de brudene som har bestilt hos meg til nå, vil ikke dette få noen konsekvenser, men butikken og lokalene blir nå stengt, sier Fagerbakke.

- Er det bruder som risikerer å stå uten kjole til helgen?

— Nei, det kan jeg garantere.

Ifølge Fagerbakke hadde hun vel 500 brudekjoler samt et stort antall selskapskjoler, dresser, sko og tilbehør i den 250 kvadratmeter store butikken på Nattrutekaien. Brannen ga store vann- og røykskader i butikken.

Takstmenn på plass

— Det er tragisk, sier ektemann Oddvar Fagerbakke.

— Akkurat nå som sesongen skulle starte. Det er så mange som har bestilt. Nå gjelder det bare å komme i gang igjen, legger han til.

Etter seks år med brudesalong på Nattrutekaien i sentrum av Leirvik, er innehaveren selv usikker på når hun kommer i gang igjen og hvor.

— Jeg kan ikke si at jeg ikke kommer tilbake. Spørsmålet er når lokaler kan være klare, sier Solbjørg.

I dag var to representanter fra forsikringsselskapet Gjensidige i butikken for å ta skadene nærmere i øyesyn.

— Vi kartlegger skadene på tingene og ser på driftstapet når butikken nå må stenge, men vi kommer ikke til noen konklusjon i dag, sier Arvid Landsvik, takstmann fra Gjensidige.

Fokus på kjøkkenet

I Vestvikbygget gikk brannteknikere fra politiet i Haugesund inn i bygget i dag for å prøve å finne brannårsaken. Da bt.no var på stedet var fokuset deres rettet mot kjøkkenområdet innerst i restauranten.

— Vi har to brannteknikere fra Haugesund på stedet nå, men det er for tidlig å si noe om brannårsaken, sier politioverbetjent Dag Vidar Nordhus ved Stord lensmannskontor.

Avhør av vitner har så langt indikert at brannen kan ha startet i kjøkkenet, ifølge politioverbetjenten.

— Det var noe oppussingsarbeid i restauranten. To personer drev og skiftet parkett der om kvelden. Det blir spennende å se om brannteknikerne kan finne et arnested, sier Nordhus.

- Er det mistanke om at brannen kan være påsatt?

— Nei, for øyeblikket har vi ingen slik mistanke.

Mange butikker i Borggata har fått røykskader som følge av brannen i går. Klokken tolv i dag skulle det derfor avholdes et informasjonsmøte for leietakere som er rammet av brannen, opplyser huseier Jan Kåre Pedersen.