Torsdag formiddag sitter 15 år gamle Marcus Jørgensen hjemme — på øyen Mjømna i ytre Gulen (vist på kart).

Utenfor har han nettopp sett en levegg som er blåst ned og ødelagt.

— Det er ganske heftig her nå, sier 15-åringen.

— Jeg sto tjue minutter og ventet på skolebussen i morges. Da sendte jeg melding til en lærer, som svarte at skolebussen ikke ville komme på grunn av uværet.

- Aldri blåst så heise

Marcus' mamma, Mariann Jørgensen, sier det er «temmelig ille her nå».

— Vi har bodd her i ti år, men aldri har det blåst så heise som det har gjort vedvarende nå de siste dagene, sier hun.

_> Han kom til at det var utilrådelig å frakte elever til skolen i dag.

Rektor Helge Pedersen_

Ved Byrknes skule, som har elever fra første til tiende klasse, sitter rektor Helge Pedersen med et skolebygg som har langt færre elever enn vanlig.

— Cirka 25 elever fra alle klassetrinn er borte på grunn av været i dag, sier Pedersen til bt.no.

Noen elever har kjørt til skolen i privatbil med foreldre, men rektoren antar mange er skeptiske til å kjøre selv med personbil i dag.

Skolekretsen hans inkluderer elever fra tre større øyer i ytre Gulen - Byrknesøy, Sandøy og Mjømna. Rektoren forteller at det var skolebussjåføren selv som avgjorde at han ikke kunne frakte elever over broene mellom øyene i dag.

— I 07-tiden testkjørte bussjåføren med tom buss over broen mellom Mjømna og Byrknesøy. Han kom til at det var utilrådelig å frakte elever i dag, sier Pedersen.

Stoppet «Tornerose»

I tillegg måtte også to elever fra øyen Bårøy holde seg hjemme fra skolen i dag, fordi skyssbåten «Tornerose» ikke kunne gå.

_> Aldri har det blåst så heise.

Mjømna-beboer Mariann Jørgensen_

Og det stopper ikke der med distriktslogistikkproblemer på grunn av uværet.

Skyssbåten «Tornerose», som frakter elever fra ytre Gulen og øyen Solund til den videregående skolen i Austrheim, går heller ikke, forteller rektor Pedersen.

— Når «Tornerose» ikke går, vil jeg anta det er 25 videregående-elever som heller ikke kommer seg på skolen i dag, sier Pedersen.

Hjemme i uværet på Mjømna sitter 15 år gamle Marcus i uværet og synes egentlig det er helt greit. Via nettet og telefonkontakt med lærer forbereder han seg på tentamen i engelsk.

— Jeg får gjort like mye her som på skolen, sier tenåringen.

HALV KLASSE: 10.-klassen ved Byrknes skule er halvert i dag på grunn av uværet. Av seks elever i klassen, var det bare Erlend, Stian og Ceciile som kom seg på skolen i dag. T.h.: Lærer Hanne Svanholm Misje.
HELGE PEDERSEN