TRUDE HAUG

Helt siden 1955 har den stått i Småstrandgaten, Bergen Sporveis gamle driftskiosk. Her holdt trikkekontrollørene til i gamle dager. I dag er det Gaias informasjonskiosk, hvor du kan få månedskort og ruteopplysninger.

Nå er den både sprukken og uflidd. Noen husker kanskje at det vokste et tre opp fra taket på den en gang.

Men den kan bli en perle, mener byantikvar Siri Myrvoll.

Verneverdig

— Ja, den er verneverdig, sier byantikvar en.

— Men den er ikke godt vedlikeholdt. Den må settes skikkelig i stand. Stilen er god, gammel femtitallsdesign, og er i slekt med de gamle runde teakstolene vi hadde på den tiden. Her kan vi få en parallell til skyssmannshuset, det lille grønne, som står ytterst på Zachariasbryggen. Det så ikke ut da det ble funnet, men se på det i dag! sier hun.

— Gaia-kiosken vil også ta seg godt ut. Den kan stå hvor som helst, og bli en fin liten informasjonskiosk eller billettkiosk, sier byantikvaren.

— Det er en morsom liten kiosk, mener byråd for byutvikling, Lisbeth Iversen. I første omgang prøver parksjef Sissel Lerum å gjøre det så fint som mulig rundt kiosken. Men så tenker vi å få den flyttet. Kanskje til Nygårdstangen eller på kommunal grunn i Møllendalsbakken. Kommunen skal ta vare på den, sier hun, men det er ikke bestemt hvor den havner eller hva den skal brukes til ennå.

Byens dyreste

På et tidspunkt har det vært planer om å bygge en ny kiosk i Småstrandgaten.

— Det ville ha blitt byens dyreste kvadratmetre, sukker direktør Arne Buanes i Gaia trafikk, som eier kiosken. - Det ville ha kostet tre millioner kroner å bygge en ny kiosk, forteller han.

— Siden det nå bygges i Nonneseterkvartalet, er det mulig at Gaia flytter inn der, eller i ByGarasjen hvor Gaia holder til allerede. Alternativt må vi leie noe i sentrum, sier han.