• Eg var der! - Eg og! - Jeg var på indre bane ...

Vi er tre voksne karer som står i et busskur like ved det idylliske vannet bortenfor Eikelund skole — tett ved Paradis i Fana. Bilene suser hverdagslig forbi. Førerne enser neppe vannet. Men det gjør vi! Det låter litt pompøst, men vi fornemmer høytid og historisk sus der vi står.

For det var her på Myrevannet - for nøyaktig 50 år siden i dag - at det mest bemerkelsesverdige lokale skøytestevne gjennom tidene ble arrangert. Mytene om dette stevnet med Hjalmar «Hjallis» Andersen som den sportslige superstjernen, har levd i beste velgående i et halvt hundre år. En skokk av godt voksne bergensere kan si som oss tre «eg var der!». For det var jo minst 35.000 som så på, isen knaket så speakeren måtte be folk trekke på land, og etterpå kom ikke Hjallis frem med drosjen til sentrum, så han gikk til fots i folkehavet og tok trikken til hotellet fra Bjørnsons gate ...

Eksotisk

— Vi bodde i Helleveien, så min far og jeg tok trikken fra Sandviken til Minde om ettermiddagen. Derfra gikk vi opp. Jeg husker fortsatt menneskeormen som slynget seg oppover mot dette vannet jeg aldri hadde hørt om. For meg var hele begivenheten nærmest eksotisk , humrer Jan Reidar Rasmussen, kultursjef i Åsane og viden kjent skøytefantast.

— Det var tjåka fullt av folk. Jeg hørte ingenting av det speakeren sa, men jeg forsto på min far at han syntes det var viktig at jeg var med på dette. Etterpå var det samme veien tilbake. Gå til Minde, trikken til Sandviken og så på beina siste stykket. Jeg var både mentalt og fysisk utslitt av skøytestevnet langt ute på landet i Fana. Men var ikke vannet mye større før? Var det virkelig plass til en 400 meters bane utpå der?

Kong Glad

— Banen lå inne i kroken der, guider Dag Rasmussen, som vokste opp 200 meter fra vannet - og som kunne se isen fra kjøkkenvinduet. Også lokalt var dette en svær begivenhet. Tenk å få selveste Kong Glad fra vinterolympiaden i Oslo i 1952 på besøk!

— Til og med hushjelpen til min mormor inne i byen kom ens ærend opp for å se på han derre Hjallis'n. Selv var jeg aktiv skøyteløper i Fana Idrettslag, og klarte å snike meg inn på indre bane. Dermed fikk jeg lage snøballer som ble brukt til å markere banen den gang. Så du kan vel på en måte si at jeg var med på å arrangerte, kommer det kledelig beskjedent fra Dag Rasmussen, som kan fortelle at Myrevannet var mye brukt til skøyter fordi isen lå lenge der - og ble tidlig trygg.

— Men det er riktig at speakeren, legendariske Finn L. B. Larsen, ba folk trekke på land under stevnet i 1954. Det knaket mistenkelig!

— I dag, da?

— Nå er Myrevannet, som er blitt til Myravatnet, et offisielt verneområde. Stadig en lokal oase både sommer som vinter. Og, jo da - folk går fortsatt på skøyter her ...

52 ekstrabusser

1954 var lenge før tv-en kom til Norge, men lokalpressen i Bergen dekket skøyteløpet på Myrevannet med fullt tyngde. BT skrev begeistret om at «bergenserne satte ny norsk rekord» i antall tilskuere, og at «bilkøene strakte seg fra Nygårdsbroen til Paradis i verste rushet».

52 ekstrabusser var satt opp fra Bergen. NSB fraktet 650 skøytegale med tog - til Fjøsanger! Politiet tippet at 2000 biler sto parkert på kryss og tvers i halve Fana. Men folkefesten var nær blitt avlyst! Tre timer før start lå nemlig Hjallis & co værfast i Stavanger. Da de flybårne «vinterens eventyrskikkelser» omsider dukket opp, kvitterte en inspirert Hjalmar Andersen med å servere folkehavet «sitt livs beste 3000m» - på 5 minutter blank ...

Ikke 35 000!

Men på førstesiden i BTs 2. utgave dagen etter, under vignetten «Siste:», ble tilskuertallet på 35.000 dementert. Det var solgt billetter for 35.000 kroner ...

Så hvor mange som egentlig var der, den 1. mars 1954, er det ingen som vet sikkert. 20.000-25.000? Kanskje 30.000? Var det 5000 eller 10.000 som «smet seg»? Og er det noe poeng å stikke hull på en god, lokal myte?

— Ja, ja - vi var no der, slår Jan Reidar Rasmussen fast - han ble senere visepresident i Norges Skøyteforbund og sjef i Skuteviken Skøiteklub. Kanskje inspirert av denne sagnomsuste kvelden på Myrevannet - hvem vet?

P.S.

Mange bergensere går litt i surr når det gjelder «skøytestevnet på Myrevannet». Det ble nemlig arrangert tre stevner på fire dager den uken! Dagen etter storstevnet var det 4000-5000 og så Sverre Haugli vinne sammenlagt foran Kees Broekman. (Hjallis gikk stevne i Östersund). To dager senere - torsdag 4. mars - kom det siste stevnet. Larvik hadde isproblemer, og siden arrangørene i Bergen var varm i tøyet, tok de like godt et stevne til på strak arm. Denne gang ble publikum lovet «Glamox-lyskastere à la Bislet-lys», og ikke minst, et «forbedret høyttaleranlegg». Entré: Voksne kr. 3 og barn kr. 1.

Igjen var Hjallis diamanten. Han ble hentet i Trondheim av den lokale flygeren Søren Liby, og kom så sent til Bergen at drosjen kjørte like godt inn på isen - der stevnet var i gang. Likevel kvitterte skøytekongen med et strålende samløp mot Finn Hodt på 3000m - 4.58.4 mot 5.02.4.

Men det mest sensasjonelle var nok at stevnet denne tredje dagen av fire, trakk nærmere 15.000 tilskuere til dette lille vannet på Tveiterås. For 50 år siden ...

HISTORISK PREIK: Jan Reidar Rasmussen og Dag Rasmussen i ivrig historisk skøytepreik inne i kroken på dagens Myravatn der det berømmelige skøytestevnet ble arrangert for 50 år siden. Men det var ikke 35.000 tilskuere som mytene vil ha det til!<br/>Foto: MARITA AAREKOL