• Jeg så at noe var fryktelig galt. Jeg ringte etter hjelp, men det hele skjedde så fort. Båten gikk ned foran øynene på meg, forteller Jon Magnar Jensen.

Søket etter den savnede 49-åringen i Åkrafjorden er foreløpig resultatløst. Kun noen få vrakrester er funnet.

— Vi har foretatt overflatesøk og strandsøk fra kystvaktskipet "Tritran", sier operasjonsleder Tor Gunnar Westlye i Haugalandet og Sunnhordland politidistrikt til bt.no.

I tillegg til kystvaktskipet bistår frivillige fra det lokale Røde Kors og pårørende med båter.

— I morgen setter vi miniubåt i søket. Det er ikke mulig å få ubåten frem før da, sier Westlye.

57-årige Jon Magnar Jensen fra Etne kjørte på E 134 langs Åkrafjorden i Etne i Sunnhordland, da han i 13-tiden i går ble oppmerksom på fiskebåten som holdt på å gå ned. I full fart svingte han ned på kaien i Rafdal, og fant frem kikkerten.

— Det var som jeg fryktet. Båten lå med baugen ned i vannet, og gikk sakte rundt i ring. Jeg ringte nødnummeret, og en kamerat som har en hurtiggående båt. Da kameraten min nådde frem, hadde båten akkurat forsvunnet. Det var bare vrakrester som fløt opp, forteller Jon Magnar Jensen til Bergens Tidende.

Bortsett fra at motoren var i gang, så han ikke tegn til liv om bord de dramatiske minuttene før båten gikk ned. Men en 49-åring bosatt i Etne er savnet, etter at den 33 fots store fiske- og fritidsbåten på uforklarlig vis forliste.

— Det er fryktelig. Ikke til å tro, sier Jon Magnar Jensen.

Ikke til å begripe

Venner og pårørende av den savnede sto i går ettermiddag på kaien i Rafdal, og stirret hjelpeløst ut over den speilblanke fjorden.

Det har knapt vært et vindpust hele dagen. Ulykken skjedde like ved land. Den savnede 49-åringen er en dyktig svømmer, og i god fysisk form. Ingen kan begripe hva som kan ha skjedd, og hvordan båten kunne synke i løpet av noen få minutter.

En venn som hadde fisket sammen med den savnede 49-åringen tidligere på dagen, dro opp garnene hans for å se om han kunne ha viklet seg fast i dem. Både et redningshelikopter og flere båter har vært ute og lett etter den savnede.

Sent i går kveld var det fortsatt ikke spor av 49-åringen. Det plutselige forliset fremstår som et mysterium.

Mellom 400 og 500 m dyp

Åkrafjorden er smal, men dyp. Der Jensen så båten gå ned, er dybden på mellom 400 og 500 meter.

I flere timer i går fløy et Sea King redningshelikopter fra Hovedredningssentralen i Sola i lav høyde over området der båten til mannen forsvant. Helikopteret har utkikkspunkter foran og bak. I tillegg ble det brukt infrarødt kamera.

I 18-tiden i går ble helikopteret trukket ut, men mannskap fra Røde Kors Hjelpekorps i Etne fortsatte med strandsøk. I tillegg deltok flere lokale båter, samt et fartøy fra Kystvakten, i letingen etter 49-åringen. Søket pågikk så lenge det var lyst i går kveld.

En god del vrakrester er plukket opp, og samlet sammen. Dette vil bli grundig gjennomgått, for om mulig å finne årsaken til at båten gikk ned, opplyser operasjonsleder Harald Aase ved Haugalandet og Sunnhordland politidistrikt.

OVERFLATESØK: I flere timer fløy et Sea King redningshelikopter i lav høyde over området der båten til den savnede 49-åringen gikk ned. En redningsmann plukket opp vrakrester som ble funnet i sjøen.<p/>FOTO: KNUT STRAND