TROND NYGARD-STURE

Mannen hadde sin første rundtur i slutten av juli. Først kjøpte han en bankremisse verdt 100.000 kroner hos Sparebanken Vest. Denne remissen ble så kopiert i en rekke eksemplarer.

Så oppsøkte han i tur og orden Fana Sparebank og to DnB-filialer i Bergen, hvor han bare møtte velvillige bankfunksjonærer. Deretter dro han til Voss og lurte til seg nye 100.000 fra Voss Veksel— og Landmannsbank.

Også tre bankfilialer på Østlandet var svært så generøse med 46-åringen fra Bergen.

I løpet av tre dager hadde han fått ut 700.000 kroner.

- De hadde pistol og kniv

Da det begynte å gå opp for bankene at de var blitt grundig lurt, begynte anmeldelsene å dryppe inn. Siden han hadde løst inn remisse-kopiene i eget navn og dessuten blitt filmet, var det en enkel sak for politiet å finne ut hvem mannen var.

I begynnelsen av august ble han pågrepet i leiligheten sin.

Men hvor ble det av de 700.000 kronene? Mannens forklaring, som politiet ikke tror et ord av, er følgende:

Mens 46-åringen sonet en av sine tidligere dommer på Ullersmo, rotet han seg bort i tvilsomme folk.

I sommer, etter at han var på frifot, ble han plutselig oppsøkt av tre utlendinger. De påstod at han skyldte penger til en bekjent av dem.

Ifølge 46-åringen var det ikke ham, men denne banden som kopierte bankremissen. Og senere brukte både pistol og kniv for å true ham til å løse dem inn.

Marinert lammebog

Banden stakk av med alle pengene, bortsett fra 10.000 kroner som de lot være igjen hos den siktede bergenseren.

Mannen slapp varetekt etter sitt første remisse-raid mot meldeplikt hos politiet.

Mye tyder på at det ikke hadde den tilsiktede virkningen. Fredag la han nemlig ut på en ny turné. Denne gangen kjøpte han en bankremisse til 40.000 kroner. Utstyrt med kopier fikk han ut 40.000 hos Postbanken i Leirvik.

Men da han ville gjenta suksessen i Postbankens filial i Aksdal på Haugaland, var det slutt. En våken bankfunksjonær fattet mistanke. Diskret alarmerte han politiet og mannen ble pågrepet uten dramatikk.

Mannens begrunnelse denne gang var at han trengte pengene for å hjelpe en venninne. Mannen er nå siktet for grovt bedrageri, noe narkotikaforbrytelser samt diverse tyverier.

Blant annet inngår en marinert lammebog fra Rema 1000 i siktelsen.

Politiadvokat Einar Raaen ba retten om fire ukers varetekt, først og fremst på grunn av fare for gjentakelse.

Det fikk han.