— Dødsårsaken er ikke endelig klarlagt, men det fremkommer i den foreløpige rapporten at det er rimelig å anta at alkoholpåvirkning og muligens medikamentpåvirkning kan ha hatt betydning som dødsårsak, sier advokat Einar Drægebø, leder for Spesialenheten for politisaker i Vest-Norge.

Etterlatt av politiet

45-åringen omkom etter at politiet hadde vurdert tilstanden til mannen, og så dratt igjen. Spesialenheten etterforsker dødsfallet, etter at flere vitner reagerte på at politiet forlot 45-åringen på fergekaien.

Over en time før mannen døde 23. november, ble politiet tilkalt av mannskapet på fergen «Ullensvang». Fergemannskapet var usikre på om 45-åringen og kameraten var i stand til å ta vare på seg selv da de gikk av fergen.

Siri Vermedal, som var på kaien mens politifolkene så til 45-åringen, har tidligere fortalt til Bergens Tidende at mannen verken klarte å stå eller sitte.

— Politiet la ham da i stabilt sideleie, fortalte Vermedal.

Slik lå 45-åringen fortsatt da Vermedal kom tilbake til kaien en knapp halvtime senere. Da var imidlertid politiet reist, mens kameraten til 45-åringen forsøkte å tilkalle hjelp.

— Det så ut som mannen fremdeles lå i stabilt sideleie i samme stilling som politiet la ham i, sa Vermedal.

Forsøkte gjenoppliving

Etter hvert kom både fergemannskap og andre på kaien til unnsetning, og ambulanse ble tilkalt. Til tross for gjenopplivingsforsøk døde mannen, vel en time etter at politiet hadde vært på stedet første gang.

— Politifolkene som var på stedet mente mennene ville klare å komme seg videre med fergen, og at de var i stand til å ta vare på seg selv og hverandre, sa lensmann Rasmus Dalen i Os til BT få dager etter dødsfallet.

Ledelsen i Hordaland politidistrikt avgjorde at saken skulle sendes til Spesialenheten for å få avklart om politifolkene på stedet burde ha vurdert situasjonen annerledes.

Spesialenheten har avhørt en rekke vitner, blant annet flere som var på fergekaien. Også de involverte politifolkene har vært til avhør. Fortsatt gjenstår flere avhør.

— I tillegg venter vi på den endelige obduksjonsrapporten, og på svar på en del prøver som er sendt til Rettsmedisinsk institutt. Det tar en del tid å få dem analysert, sier Einar Drægebø.

Har informert familien

Han vet foreløpig ikke når Spesialenheten vil være ferdig med sitt arbeid.

— Vi jobber så raskt som mulig, men bruker den tiden som er nødvendig for å få gjort ting ordentlig, sier Drægebø.

Den avdøde 45-åringens familie er informert om den foreløpige obduksjonsrapporten.

— Vi fant at det var riktig å informere dem om vårt arbeid. Vi har forklart dem hvordan vi jobber, og informerte dem altså da den foreløpige rapporten fra rettsmedisinerne var klar. De vil også få ytterligere informasjon når vi nærmer oss en avslutning på saken, sier Drægebø.

DØDE: Politiet ble tilkalt to ganger den kvelden en beruset mann døde på fergekaien på Halhjem. Første gang la de ham ifølgevitner i stabilt sideleie, før de dro igjen. Andre gang ble politiet tilkalt sammen med ambulanse, men 45-åringens liv lot seg ikkeredde. Arkivfoto: ØRJAN DEISZ
Deisz, Ørjan