HILDE KRISTIN STRAND

— Dette er den rundeste dagen jeg kommer til å ha. 50 blir nok ikke så spesielt som dette, smiler Unni Aarsand.

— Jeg måtte jo gjøre noe med alle disse firetallene.

Derfor gikk Unni oppover fra Fløyen med GPS tidligere i uken, for å finne punktet som er akkurat 444 meter over havnivå.

— Først tenkte jeg å feire på Ulriken, for jeg hadde hørt at masten der var på dagen like gammel som meg. Men det viste seg at den ble født i august 1960.

Torsdag formiddag er det nydelig vær. Den rutinerte fjelldamen Unni leder an med BTs to utsendte på slep. Vi nærmer oss Brushytten. Den ligger på 426 meter, så enda skal vi litt lenger.

Orientering og kakao

Solen skinner og varmer ryggene våre, og vi treffer blide turgåere på vei oppover.

— Nå skal vi bare litt lenger opp, sier Unni.

Og så. Punktet som er nøyaktig 444 meter over havet er en liten gresslette med to benker og god plass til å boltre seg både for de små og for de litt større.

— Det hadde ikke vært helt det samme om plassen lå nede i bakken her, smiler Unni fornøyd.

I dag skal små og store venner være med og feire Unni. Og vi får håpe de ikke leser avisen grytidlig søndag morgen, for vi kan røpe litt av det som skal skje. Unni skal ha med kakao og andre godsaker i sekken. Og de nysgjerrige småtrollene, som hun smilende kaller dem, skal få gå en liten orienteringsløype, der det blir lagt ut små overraskelser underveis.

— Jeg har sagt at de kan øve litt på firegangen, sier Unni.

Hun forteller at hun alltid har feiret bursdagen sin. Noen feiringer som er like spesielle som denne kan hun ikke huske, selv om hun har hatt bursdag på morsomme datoer før også. 04.04.64 var hun for eksempel 4 år.

— Du burde hatt kake formet som et firetall?

— Det er noen venner som skal bake kaken, så vi får se, smiler bursdagsbarnet.

Ofte bursdag på fjellet

Nå når både kaken, gjestene og underholdningen er i boks, gjelder det bare at været holder. Men Unni satser på tur uansett.

— Vi skal bruke hele dagen. Dersom været blir dårlig kan det hende vi avslutter på restauranten på Fløyen. Men jeg vil til fjells, det hadde ikke vært det samme å feire dagen på kafé, sier Unni.

Det er ikke den første bursdagen hun feirer til fjells, siden bursdagen er tidlig i april er den ofte i påskeferien. Og da finner man ikke fjellmennesket Unni i byen. Hun er med i Bergen Turlag, men har etter hvert begynt å gå sine egne turer. Hun er på fjellet flere ganger i uken og bruker Byfjellene flittig. Begeistret forteller hun om en rute til Lyderhorn.

— Er Lyderhorn favoritten?

— Det er blitt det de siste årene. Men det er farlig å si, de er så fine alle sammen, smiler Unni diplomatisk.

Ønsker seg jobb og sykkeldekk

For tiden er Unni jobbsøkende. Tidligere har hun jobbet både på sykehus og innen reiseliv. I sommer skal hun jobbe for grønn avdeling og vedlikeholde kirkegårder i Bergen

— En flott jobb for meg som liker å være ute og ta i et tak, sier hun.

Men en ny, fast jobb står øverst på ønskelisten over bursdagspresanger. Deretter kommer nye sykkeldekk, nå når sykkelsesongen er i gang igjen.

— Er dere sikre på at dere finner veien ned igjen alene? spør Unni.

Selv har hun tenkt seg videre oppover mot Blåmanen. Fjellsesongen er i gang, og Unni stopper ikke på 444 meter.

HER ER STEDET: Denne benken ligger nøyaktig 444 m.o.h. Her skal Unni Aarsand feire 44 årsdagen sin i dag, 04.04.04. Med på turen er om lag 20 små og store venner, og i sekken har hun noen overraskelser til de nysgjerrige småtrollene som skal være med.<p/>FOTO: BJØRN ERIK LARSEN