44-åringen har sittet i varetekt siden han meldte seg for politiet samme dag som Harald Bakkebø ble skutt og drept på Frekhaug 3. mars i år.

Nå har Riksadvokaten avgjort at 44-åringen skal tiltales for forsettlig drap, etter at han ifølge tiltalebeslutningen skjøt Bakkebø på kloss hold i en brakke på Frekhaug.

— Tiltalen er i samsvar med den innstilling jeg ga til Riksadvokaten, sier førstestatsadvokat Walter Wangberg til bt.no.

- Uhell

I oktober var etterforskningen av skuddet i dødsbrakken på Frekhaug avsluttet. Politiet innstilte da på at 44-åringen skulle tiltales for forsettlig drap, selv om 44-åringen i avhør har hevdet at skuddet gikk av med et uhell.

— Om drapet var planlagt, har også vært en del av våre vurderingstema, det er naturlig. Men vi har ikke funnet at det er tilstrekkelig bevis for at drapet ble begått med overlegg, sier Wangberg.

Den nå drapstiltalte 44-åringen har innrømmet at han holdt haglen da den gikk av, men har fastholdt at han aldri planla eller tenkte på å drepe Bakkebø.

Tiltalen er ennå ikke forkynt for 44-åringen. Hans forsvarer, advokat Per Magne Kristiansen, har derfor ikke fått diskutert den med sin klient.

— Selve tiltalen er ikke overraskende, all den tid politiet og statsadvokaten har innstilt på forsettlig drap. Vi er imidlertid uenige. Vi mener det er snakk om et uaktsomt drap, og min klient har erkjent et uaktsomhetsansvar, sier Kristiansen.

Brudd på våpenloven

I tillegg til drap, er 44-åringen tiltalt for brudd på våpenloven. Han hadde ikke tillatelse til å eie haglen som Bakkebø ble skutt med, og heller ikke en revolver som ble funnet i en hytte på Østlandet under etterforskningen. Drapsvåpenet er aldri blitt funnet.

I tiltalen er det tatt forbehold om oppreisning til pårørende, men det er ikke meldt fra noen familiemedlemmer om at slike krav vil bli fremsatt.

Rettssaken er allerede berammet til å starte i Nordhordland tingrett 4. desember. Det er satt av fem dager til rettssaken.